Liderii blocului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), format din 21 de membri, s-au angajat sâmbătă, în Thailanda, să stimuleze comerţul şi să facă mai mult pentru a aborda alte provocări economice, încheind un al treilea summit din regiune care au avut loc într-o săptămână, toate umbrite de rivalităţi geopolitice intense, transmite Reuters.
La summituri au participat lideri mondiali, iar discuţiile au fost adesea întrerupte de fricţiunile care s-au revărsat în urma războiului din Ucraina, precum şi de subiecte fierbinţi, precum strâmtoarea Taiwan şi peninsula Coreeană.
Un summit din Asia de Sud-Est, care a inclus China, Japonia şi Statele Unite, a avut loc în Cambodgia, în timp ce marile economii ale Grupului celor 20 (G20) s-au întâlnit pe insula indoneziană Bali.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întâlnirea APEC a fost întreruptă vineri, când vicepreşedintele Kamala Harris, care conduce delegaţia SUA, a convocat o adunare de urgenţă a aliaţilor, pentru a condamna Coreea de Nord, după ce aceasta a testat o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă în Statele Unite.
Sâmbătă, prim-ministrul thailandez şi preşedintele APEC, Prayuth Chan-ocha, a încercat să readucă atenţia asupra problemelor economice şi a declarat că APEC a făcut ”progrese semnificative” prin convenirea asupra unui plan de lucru multianual pentru o zonă de liber schimb în Asia-Pacific (FTAAP).
O declaraţie a liderilor APEC a spus că grupul va susţine şi va consolida în continuare un sistem comercial multilateral bazat pe reguli, dar a recunoscut, de asemenea, că sunt necesare eforturi mai intense pentru a aborda provocări precum accelerarea inflaţiei, securitatea alimentară, schimbările climatice şi dezastrele naturale.
”Anul acesta, am asistat şi la războiul din Ucraina, care are în continuare un impact negativ asupra economiei globale”, se spune în declaraţie, potrivit căreia majoritatea membrilor condamnă ferm războiul.
La reuniunea G20 din Indonezia, membrii au adoptat în unanimitate o declaraţie care spune că majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina, dar recunosc şi că unele ţări văd conflictul diferit.
Liderii APEC au făcut referire referire la rezoluţiile ONU care deplâng agresiunea Rusiei şi cer retragerea ei completă şi necondiţionată din Ucraina, ca şi declaraţia G20, dar au remarcat şi o varietate de opinii.
"Au existat şi alte puncte de vedere şi evaluări diferite ale situaţiei şi sancţiunilor. Chiar dacă APEC nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate, recunoaştem că problemele de securitate pot avea consecinţe semnificative pentru economia globală", a spus blocul.
Rusia este membră atât a G20, cât şi a APEC, dar preşedintele Vladimir Putin a stat departe de summituri. Prim-vicepremierul Andrei Belousov l-a reprezentat pe Putin la APEC.
Oraşul american San Francisco va găzdui următorul summit APEC, iar prim-ministrul Prayuth i-a predat scaunul vicepreşedintelui Harris în cadrul unei ceremonii.
”Suntem gata să cooperăm fără probleme cu ei”, a spus el, în timp ce i-a oferit lui Harris un ”chalom”, un coş de bambus ţesut folosit pentru a transporta mărfuri şi cadouri în Thailanda.
Cu o zi mai devreme, testul de rachetă al Coreei de Nord, cu doar o oră înainte de inaugurarea forumului APEC, a determinat-o pe Harris să convoace o întâlnire de urgenţă cu lideri din Australia, Japonia, Coreea de Sud, Canada şi Noua Zeelandă.
”Cel mai recent, acest comportament al Coreei de Nord este o încălcare neplăcută a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Harris.
Lansarea de vineri a avut loc după ce preşedintele american Joe Biden sa întâlnit luni, la Bali, cu omologul său chinez, Xi Jinping, şi a declarat că Beijingul are obligaţia de a încerca să convingă Coreea de Nord să nu reia testările nucleare, adăugând în acelaşi timp că nu este clar dacă China va putea influenţa Phenianul.
Harris s-a întâlnit sâmbătă cu Xi, a declarat un oficial de la Casa Albă, adăugând că ea a subliniat importanţa ”de a menţine linii deschise de comunicare pentru a gestiona în mod responsabil competiţia dintre ţările noastre”.
Legăturile dintre cele două superputeri au fost tensionate în ultimii ani din cauza unor chestiuni precum tarifele, Taiwanul, proprietatea intelectuală, erodarea autonomiei Hong Kong-ului şi disputele cu privire la Marea Chinei de Sud.
Xi a participat atât la summiturile G20, cât şi la APEC şi a organizat o serie de întâlniri bilaterale, marcând revenirea liderului pe scena diplomaţiei globale, după perioada îndelungată de izolare a Chinei din cauza Covid-19.
Avertizând împotriva tensiunilor de tipul celor din Războiul Rece, Xi a spus joi că Asia-Pacific nu este curtea nimănui şi nu ar trebui să devină o arenă a rivalităţii marilor puteri.
”Nicio încercare de a porni un nou Război Rece nu va fi permisă vreodată de oameni sau de vremurile noastre”, a spus el la un eveniment de afaceri legat de summitul APEC.
Membrii APEC reprezintă 38% din populaţia globală şi 62% din produsul intern brut şi 48% din comerţ. Participanţii sunt dornici să vadă liderii abordând probleme precum insecuritatea alimentară, accelerarea inflaţiei, schimbările climatice şi drepturile omului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.