Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că a aprobat miercuri noi măsuri pentru a evita apariţia, pe piaţa de energie electrică, a unor situaţii similare celei din lunile ianuarie şi februarie, când preţul energiei pe bursă s-a dublat faţă de perioada similară a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În luna ianuarie, profitând de faptul că pe această piaţă nu existau obligaţii privind eventuale garanţii, unii furnizori de energie au preferat să rezilieze contracte pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) pentru a vinde energia pe piaţa spot, unde preţurile au crescut foarte mult.

Pentru a evita noi situaţii de acest gen, ANRE introduce obligativitatea ca participanţii declaraţi câştigători la licitaţie să constituie garanţii financiare de bună execuţie a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe piaţa pentru serviciul universal (modul de constituire, termen de valabilitate sau valoarea garanţiei).

În plus, trebuie completate condiţiile de executare a garanţiei financiare de participare constituite de către participanţii la licitaţie declaraţi câştigători şi de plată de către aceştia a penalităţii de neîncheiere a contractelor, în cazul nedepunerii garanţei financiare de bună execuţie.

Mai mult, ANRE a modificat unele termene privind suspendarea licitaţiilor şi ȋncheierea contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice tranzacţionate pe PCSU.

Autoritatea a completat şi prevederile referitoare la drepturile şi obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă (FUI) şi ale participanţilor la licitaţie.

În ceea ce priveşte contractul-cadru pe PCSU, ANRE a introdus clauze -  condiţii şi termen de executare - referitoare la definirea, executarea sau restituirea garanţiilor financiare de bună execuţie a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe piaţa centralizată pentru serviciul universal.

Autoritatea a introdus, de asemenea, clauze de Forţă Majoră pentru exonerarea de răspunderea contractuală.

Drepturile şi obligaţiile cumpărătorului se completează, la fel şi clauzele de încetare a contractului cu condiţiile în care acesta poate fi reziliat din iniţiativa cumpărătorului/vânzătorului.

”Necesitatea modificării şi completării Ordinului ANRE nr. 65/2014 şi Deciziei ANRE nr. 2667/2014 s-a impus ca urmare a acţiunilor de supraveghere/monitorizare/analiză realizate de autoritate,pe fondul creşterii excesive, ȋn lunile ianuarie şi februarie 2017, a preţurilor pe pieţele centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, care au arătat că furnizorii de ultimă instanţă, parteneri în contractele încheiate pe PCSU, s-au confruntat cu situaţii în care participanţii declaraţi câştigători în urma sesiunii de licitaţie organizate pe PCSU pentru trimestrul I 2017 au notificat denunţarea unilaterală a contractelor de vânzare – cumpărare încheiate pe această piaţă sau sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora”, arată ANRE, într-un comunicat.

Autoritatea susţine că măsurile adoptate vor asigura reducerea riscului de creştere a preţului energiei electrice plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal, din cauza nerespectării, de către participanţii declaraţi câstigători la licitaţie, a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor pe PCSU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.