Firmele de asigurare au ţinut cont de recomandările făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în ceea ce priveşte tarifele asigurărilor auto obligatorii RCA, existând cazuri în care preţurile au scăzut faţă de perioada de plafonare, poliţa pe un an, în cazul unui camion cu masa de peste 16 tone, ajungând la 7.383 de lei în cazul Groupama, potrivit Profit.ro.
Vineri este prima zi cu preţuri ale poliţelor RCA teoretic libere, dar cu o grilă de preţuri orientative fixată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după şase luni de tarife îngheţate. Perioada de îngheţare nu a fost prelungită de teama Comisiei Europene, existând informaţii legate de pericolul unei proceduri de infringement din cauza intervenţiei Executivului pe o piaţă liberă şi cu actori 100% privaţi.
Pentru un vehicul de transport marfă cu masa de peste 16 tone, majoritatea firmelor vând poliţe RCA pe un an cu 7.534 de lei pe an pentru un camion aflat în categoria de bonus 0, iar Groupama se remarcă pe acest segment cu un tarif de 7.383 de lei pe an. La şase luni, doar Asirom, City şi Omniasig par să îşi arate disponibilitatea de a vinde, fiind singurele care oferă un tarif diferit faţă de cel pe un an. City Insurance şi Asirom au un tarif de 3.767 de lei, în timp ce Omniasig cere 4.766 de lei, potrivit datelor centralizate de Safety Broker, cel mai mare intermediar din România.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nici pe segmentul autovehiculelor, preţurile nu sar cu mult peste valoarea de referinţă şi în cele mai multe cazuri se menţin la nivelul fostului plafon maxim. În cazul unui şofer de 22 de ani care conduce o Dacia cu o capacitate cilindrică de 1149 centimetri cubi, Omniasig, Generali, City Insurance şi Allianz practică un tarif de 997 de lei, adică au rămas la fostul tarif maxim stabilit prin lege, în timp ce Groupama iese în evidenţă cu un preţ de 987 de lei. Preţul recomandat de ASF este de 838 de lei pe an.
O persoană de 37 de ani, cu o Dacie Logan cu motor de 1.598 de centimetri cubi, va plăti 712 lei pe an pentru RCA, aceste fiind un tarif practicat de toţi asigurătorii. Tariful de referinţă este de 620 de lei. O persoană de 62 de ani, care conduce un automobil cu cilindree de 1.898 centrimetri cubi, trebuie să scoată din buzunar 798 de lei, preţul de referinţă fiind de 726 de lei.
În cazul firmelor, pentru un automobil cu capcitate de 1,98 litri, tarifele de vânzare sunt la 965 de lei, faţă de o referinţă de 902 lei.
Preţurile asigurărilor auto obligatorii RCA au crescut cu mai puţin de 5% în prima zi de după eliminarea plafoanelor, îngrijorarea transportatorilor potrivit cărora preţurile ar putea exploda nefiind justificată, dar există probabil creşteri mai mari în cazul a circa 3% dintre şoferii de camioane care au avut multe daune, în special în străinătate. Tarifele pot scădea în cazul şoferilor cu un comportament corect, a declarat vineri, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
ASF a anunţat miercuri tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 şi a normei privind metodologia de calcul a acestora, tarifele de referinţă urmând să scadă între 3% şi cu până la 17% faţă de tariful de primă maxim.
Pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei. Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...