30% din proprietarii de spaţii de birouri se aşteaptă să fie nevoie să scadă chiriile până la sfârşitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor, conform unui studiu recent al Colliers International, care arată că piaţa birourilor va fi nevoită să se redefinească în perioada următoare, cu accent pe transformarea biroului într-un spaţiu care promovează inovaţia şi colaborarea în noul context.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Majoritatea proprietarilor de spaţii de birouri mizează pe o piaţă stabilă, cu chirii în stagnare, însă 30% se aşteaptă mai degrabă să fie nevoie să scadă chiriile până la sfârşitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor, conform unui studiu recent al Colliers International, desfăşurat în rândul a 60 de proprietari de birouri care au portofolii diversificate de spaţii, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale. Ofertele comerciale mai bune ar putea preveni creşterea ratei de neocupare în rândul chiriaşilor care ar putea întâmpina dificultăţi în contextul actual.

Mai mult de jumătate din proprietari spun că au resimţit efecte ale epidemiei de Covid-19 şi 39% se aşteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimişti şi mizează pe rate stabile de ocupare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În primele trei luni din acest an, volumul tranzacţiilor în piaţa office s-a situat la jumătate faţă de nivelul de peste 100.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă, cererea netă a urcat uşor, de la 25.000 de metri pătraţi în primul trimestru din 2019, la 27.000 de metri pătraţi anul acesta. În perioada stării de urgenţă, majoritatea companiilor s-au concentrat pe securizarea businessului şi pe susţinerea acestuia prin intermediul telemuncii.

În ceea ce priveşte livrarea de spaţii noi de birouri, planurile iniţiale anunţate pentru 2020 prevedeau livrarea unei suprafeţe de puţin peste 200.000 de metri pătraţi, iar consultanţii Colliers Internaţional estimează că majoritatea acestor proiecte vor fi livrate anul acesta, cel târziu în primele luni ale anului 2021. În plus, anul viitor ar putea fi livraţi alţi peste 200.000 metri pătraţi din rândul proiectelor deja demarate, în timp ce clădirile care nu au demarat încă lucrările de construire, dar erau planificate a fi livrate anul viitor, vor fi cel mai probabil decalate pentru perioada 2022-2023.

În funcţie de cum va evolua cererea, în perioada 2022 – 2023, proprietarii ar putea aduce în piaţă încă în jur de 200.000 metri pătraţi în fiecare dintre cei doi ani, potrivit Colliers International.

”După transformările din ultima perioadă pentru revenirea în siguranţă la birou a companiilor, piaţa birourilor va fi nevoită să continue să se redefinească, pentru a asigura spaţii care promovează inovaţia şi colaborarea în noul context”, potrivit consultanţilor Colliers International.

Ei spun că biroul va rămâne elementul central al companiilor, dat fiind că nevoia unei colaborări intense şi a interacţiunii sociale în sfera profesională e greu de satisfăcut în mediul virtual, efectele acestei perioade fiind aşteptate să se reflecte asupra modului de lucru şi a organizării spaţiului de lucru.

”Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interacţiunii sociale şi a colaborării. Ne aşteptăm la un nou mod de lucru, care va presupune un mix între munca de la birou şi cea de la distanţă, de acasă sau din alte spaţii. Cel mai probabil, angajaţii vor prefera să desfăşoare remote acele activităţi care presupun lucrul concentrat şi să meargă în birou pentru lucrul colaborativ - întâlniri cu clienţii, sesiuni de brainstorming, întâlniri de proiect şi aşa mai departe. În acest context, credem că biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spaţiului şi pe experienţa angajaţilor, promovând identitatea şi cultura spaţiului”, explică Daniela Popescu, associate director office advisory în cadrul Colliers International România.

Companiile adoptă o atitudine de tipul ”wait & see” pentru a depăşi perioada de incertitudine, spun reprezentanţii companiei de consultanţă.

”Proprietarii şi chiriaşii au nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul economic generat de Covid-19 înainte de a lua o decizie de renegociere sau reînnoire a contractului de închiriere, oricare ar fi aceea. În plus, multe companii depind de decizii din ţările unde îşi au sediul central, unele grav afectate de Covid-19, ceea ce poate avea un impact asupra deciziei imediate. Pe de altă parte, din cauza distanţării sociale şi a noilor norme aplicabile în spaţiile de birouri, chiriaşii trebuie să îşi estimeze cu atenţie spaţiul necesar, crescând media de la 8 metri pătraţi la 15 metri pătraţi per angajat, care pare să compenseze impactul generat de munca de acasă. În acest context, luarea unei decizii pare mai dificilă, şi, pe fondul incertitudinilor existente, probabil că va duce la o amânare a deciziei, până cel mai devreme în toamnă”, precizează Sebastian Dragomir, partner & head of office advisory în cadrul Colliers International Romania.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor, cu operaţiuni în 68 de ţări şi peste 15.000 de specialişti. În 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.