O măsură de referinţă a Băncii Centrale Europene (BCE) către lansarea monedei euro digitale în câţiva ani înseamnă că a venit momentul ca cea mai nouă formă a banilor să-şi demonstreze valoarea, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Câteva ţări au introdus monede digitale ale băncii centrale (CBDC), China testează un prototip de yuan virtual cu 200 de milioane de utilizatori, India se pregăteşte pentru un program pilot şi aproximativ 130 de ţări, reprezentând 98% din economia globală, explorează banii digitali.

Decizia BCE de miercurea trecută de a stabili un program pilot care ar putea duce la o monedă digitală pentru cele 20 de ţări care folosesc moneda comună, făcând-o prima bancă centrală occidentală importantă care continuă oficial în această direcţie, ar putea deveni un plan global.

Susţinătorii spun că CBDC-urile vor moderniza plăţile cu noi funcţionalităţi şi vor oferi o alternativă la numerarul fizic, care pare în declin terminal.

Dar rămân întrebările de ce CBDC-urile reprezintă un progres, cu o acceptare scăzută în ţări precum Nigeria, care le-au adoptat, precum şi proteste împotriva planurilor BCE, arătând îngrijorarea publicului.

Bancherii comerciali se îngrijorează de costuri şi posibile pierderi de depozite, deoarece clienţii ar putea muta bani în conturile băncii centrale, în timp ce ţările în curs de dezvoltare se îngrijorează că un dolar, euro sau yuan digital uşor accesibil ar putea provoca ravagii în sistemele lor.

'CE SUNT BANII?'

Planul BCE ”este foarte important şi o mare parte din restul lumii urmăreşte acest lucru îndeaproape. Este una dintre cele mai mari bănci centrale, aşa că dacă vine cu răspunsuri la problemele de confidenţialitate şi securitate cibernetică şi capacitatea de a o folosi offline, va avea o mare influenţă”, a spus Josh Lipsky, care conduce un monitor global CBDC la Atlantic Council.

Băncile centrale au fost speriate să intre în acţiune în urmă cu cinci ani, când Facebook a lansat planuri pentru o monedă separată.

Acum, totuşi, factorii de decizie politică nu au convins încă pe mulţi de ce sunt necesare CBDC-urile.

Fabio Panetta, membrul Comitetului Executiv al BCE care supraveghează activitatea băncii legată de euro digital, a declarat că aceasta va ajuta moneda în viitor şi va reduce ceea ce el a numit o dependenţă excesivă de sistemele de plată bazate pe cardurile de credit din SUA.

Dar experţii se scarpină în cap.

”Nu este încă clar care este lucrul care ar putea fi făcut cu un CBDC de retail care nu ar putea fi replicat şi cu banii băncilor comerciale”, a declarat directorul general al tehnologiilor avansate al Barclays, Lee Braine, care a fost implicat în unele dintre Proiectele de lire digitale ale Băncii Angliei.

”Este posibil să încălcaţi o parte din unicitatea banilor”, a spus el, semnalând riscul unui sistem cu două niveluri, dacă CBDC-urilor li se vor permite funcţionalităţi sau reguli de dezvăluire a datelor diferite de conturile bancare.

"Totul se reduce la ce sunt banii?"

DEFINIREA UNUI STANDARD GLOBAL

O necunoscută cheie este dacă Rezerva Federală a SUA sau Banca Japoniei vor lansa CBDC-uri de retail.

India ar putea fi un mediu de testare mai eficient decât China, deoarece, în timp ce fiecare gigant asiatic are mai mult de 1 miliard de oameni, India are o economie mult mai deschisă.

În schimb, Canada şi alţii par să apese frâna, în timp ce majoritatea celor care folosesc deja CBDC-uri văd foarte puţin interes.

Datele din această lună din Bahamas, care a lansat prima monedă digitală din lume în 2020, au arătat că tranzacţiile personale ale SandDollarului au scăzut cu 11% în primele şapte luni ale anului, în timp ce reîncărcările portofelului s-au prăbuşit de patru ori.

Un document al Fondului Monetar Internaţional (FMI) din mai a descris adoptarea publică a eNaira din Nigeria drept ”dezamăgitor de scăzută”, cu 98,5% din portofele nici măcar folosite.

”Nivelul actual de adoptare a eNaira a reflectat stadiul incipient al conştientizării CBDC”, a spus banca centrală a ţării într-un răspuns scris la întrebări, adăugând că a fost ”în concordanţă” cu aşteptările.

Bo Li, un director general adjunct al FMI, a declarat în această lună că instituţial ajută zeci de ţări cu planuri CBDC şi va publica în curând un ghid de utilizare. Îşi construieşte ceea ce numeşte platforma sa XC, menită să proceseze sau să ”deconteze” tranzacţiile CBDC.

Lipsky, de la Atlantic Council, a spus că acest lucru, împreună cu alegerile tehnologice pe care le fac BCE şi India, ar putea începe să definească un standard mondial, aşa cum a făcut VHS la începutul erei casetelor video.

”Întrebarea generală” despre dezvoltarea CBDC-urilor, a spus Lipsky, ”este cum îmbunătăţeşte acest lucru sistemul financiar? Despre asta este vorba”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.