Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a anunţat luni că îşi va extinde şi înnoi capacitatea de intervenţie şi răspuns pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare odată cu intrarea în dotarea instituţiei a două nave specializate ce urmează să sosească în portul Constanţa până la sfârşitul lunii iulie, investiţia ridicându-se la 50,6 milioane lei.
”Navele au fost construite la şantierul Baltic Workboats Saarema din Estonia. Una dintre acestea, botezată Apollo, va ajunge în portul Constanţa la jumătatea lunii iunie, iar a doua, numită Artemis, va sosi la sfârşitul lunii iulie”, a informat luni Ministerul Transporturilor.
Navele specializate SAR (Search and Rescue) au o lungime de 23,8 m, lăţime de 6,4 m, înălţime constructivă de 2,48 m, pot atinge o viteză maximă de peste 25 noduri şi o viteză de croazieră de 20 noduri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Acestea au capacitate de autoredresare şi pot prelua la bord peste 44 de supravieţuitori, sunt dotate cu câte o ambarcaţiune rapidă de urgenţă care poate atinge o viteză de peste 35 de noduri pentru recuperare şi transfer persoane, intervenţie în zona plajelor, platformă de transfer la elicopter, capacitate de transport a cel puţin două persoane pe targă, capacitate de stins incendii la nave şi de intrare în zona cu perdea de foc pentru extragere victime, cârlig de remorcaj pentru intervenţii de urgenţă, cameră de termoviziune necesară atât în cazul intervenţiilor de căutare şi salvare pe timp de noapte cât şi în cele de stins incendiul, instalaţie de comunicare voce la distanţe mari indiferent de starea vremii, echipament de intervenţie în caz de incendiu pentru personal specializat, echipamente specializate pentru recuperarea şi transferul persoanelor din apă”, spun oficialii Ministerului Transporturilor.
Investiţia a fost finanţată de la bugetul statului şi este de 50,6 milioane lei.
”Îmbunătăţirea siguranţei maritime prin achiziţionarea celor două nave răspunde cerinţelor Uniunii Europene şi se pliază pe Agenda Comisiei Europene în vederea luării de măsuri imediate pentru evitarea tragediilor umane şi pentru consolidarea mecanismelor de abordare a situaţiilor de urgenţă determinate de migraţie, de accidente navale sau pe platformele petroliere”, adaugă aceştia.
Statul român trebuie să asigure în mod gratuit, în conformitate cu reglementările internaţionale, căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.