Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a alocat pentru campania de irigaţii din acest an în total 72 milioane de lei pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii aferente infrastructurii principale de irigaţii aparţinând ANIF, pentru energia electrică necesară funcţionării staţiilor electrice de pompare şi pentru apa preluată din sursă.
”Pentru campania de irigaţii din acest an, Agenţia a alocat 39 milioane de lei pentru lucrările de Întreţinere şi Reparaţii aferente infrastructurii principale de irigaţii aparţinând ANIF, precum şi 30 milioane lei pentru energia electrică necesară funcţionării staţiilor electrice de pompare de bază şi repompare şi 3 milioane lei pentru apa preluată din sursă (Dunăre şi râuri interioare)”
ANIF anunţă fermierii că şi în acest an apa pentru irigaţii până la punctele de livrare este gratuită, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat. Fermierii pot beneficia de apă gratuită indiferent dacă sunt persoane fizice, persoane juridice, organizaţi în OUAI/FOUAI sau asociaţie agricolă.
De asemenea, ANIF a anunţat miercuri că a încheiat cu fermierii, până la această dată, contracte multianuale şi sezoniere de irigaţii pentru o suprafaţă de 827.242 ha. Suprafaţă totală pe care ANIF o are pregătită pentru contractare şi irigare este de 1.045.183 ha.
„Încurajăm toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să meargă la Filialele Teritoriale de Îmbunăţiri Funciare pentru a face paşii necesari pentru acest lucru. Perioada de încheiere a contractelor este în plină desfăşurare, aşa că putem ajunge să acoperim 100% din suprafaţă”, a declarat directorul general ANIF, Ştefan Constantin.
Din cauza lipsei de precipitaţii din ultima perioadă, campania de irigaţii a demarat în acest an încă din cursul lunii martie, în judeţe precum Botoşani şi Galaţi.
”Potrivit informaţiilor transmise din teritoriu, sunt premise ca şi în alte judeţe campania de irigaţii să înceapă mai devreme”, spun reprezentanţii ANIF.
Până în prezent, ANIF a încheiat prin filialele teritoriale 742 contracte, din care 617 multianuale şi 125 sezoniere. Suprafaţa cea mai mare pentru care s-au încheiat contracte este la Filiala Teritorială Brăila, cu 216.328 ha şi 314 contracte, urmată de Filiala Teritoriala Galaţi, cu 101.154 ha şi 26 de contracte, şi Filiala Teritorială Ialomiţa, cu 63.507 ha şi 22 contracte.
În anul 2019, suprafaţa pe care s-au aplicat udări, inclusiv în luna decembrie, a fost de 747.776 ha, din care 283.644 ha udarea 1, iar suprafaţa contractată a fost de 837.639 ha.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.