Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a majorat sumele decontate cu sume cuprinse între 218 şi 294 de lei pentru lucrările de cadastru general, în funcţie de gradul de acoperire a terenurilor cu construcţii, a anunţat joi instiuţia.
“ANCPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), continuă simplificarea şi îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul cadastrului, pentru motivarea şi cointeresarea persoanelor fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de specialitate. Normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1016/2016 au intrat în vigoare din 6 aprilie 2021”, se mai arată în comunicat.
Majorarea sumelor este aplicată în cazul lucrărilor realizate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Astfel, terenurile sunt încadrate în trei categorii de dificultate, în funcţie de gradul de acoperire cu construcţii, pentru imobilele situate în intravilanul localităţilor rurale, urbane şi zonelor metropolitane, după cum urmează: categoria I – pentru terenurile din intravilanul localităţilor rurale (comune) coeficientul este de 2,60, categoria a II-a – pentru terenurile din intravilanul localităţilor urbane (oraş, municipiu, municipiu reşedinţă de judeţ), coeficientul este de 3,10 şi categoria a III-a – pentru terenurile din intravilanul zonelor metropolitane coeficientul este de 3,50.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, persoanele fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru general vor primi cu 218,4 până la 294 de lei în plus pentru deschiderea unei cărţi funciare, în funcţie de gradul de acoperire al terenului cu construcţii.
„Majorarea sumelor decontate de ANCPI pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor din intravilan este o necesitate. Realizarea măsurătorilor în intravilanul localităţilor presupune cu până la zece operaţiuni topografice în plus faţă de zonele extravilane, având în vedere categoria de dificultate a terenurilor în funcţie de gradul de acoperire cu construcţii”, a declarat preşedintele şi director general al ANCPI, Laurenţiu Blaga.
Obiectivul PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, gestionat de ANCPI. Programul naţional este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI (peste 4 miliarde de lei), dar şi din fonduri externe nerambursabile, obţinute prin Programul Operaţional Regional (în cuantum de peste 300 de milioane de euro). De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.
Până în prezent, prin procesul de înregistrare sistematică, au fost înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, peste 3.800.000 de imobile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.