Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu din Constanţa derulează investiţii de 17,2 milioane euro până în 2023, cea mai mare parte din ele fiind începute în 2020, a declarat pentru News.ro Bogdan Artagea, directorul general al aeroportului. Instituţia are cuprins în programul de investiţii şi un studiu de fezabilitate pentru un terminal de pasageri în valoare de 647.000 euro, care va arăta dacă este oportună construcţia unui nou terminal sau dacă va trebui valorificat cel existent, prin modernizări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa are un program de investiţii pe o perioadă de trei ani, începând din 2020. Investiţiile sunt aprobate printr-un memorandum, cu finanţare de la bugetul de stat. O parte din investiţii sunt direcţionate către proiectul ce priveşte amenajarea bandei pistei, proiect ce se va încheia în 2022 şi care are o valoare estimată la 8,5 milioane euro. Alte investiţii vizează o aplicaţie Soft Management pentru monitorizarea conformării cu cerinţele aplicabile, precum şi Modernizarea şi reabilitarea sistemului electroenergetic, totalizând o valoare de 4,2 milioane euro”, a declarat pentru News.ro Bogdan Artagea.

Sume sunt prevăzute pentru proiectul ce priveşte reabilitarea şi modernizarea corpului de gardă, ce a început anul trecut şi se termină în 2022, în valoare de 1,42 milioane euro, precum şi pentru extinderea şi modernizarea punctului de control – PC 2 al aeroportului, în sumă de peste 129.000 de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Avem în derulare şi un studiu de fezabilitate pentru un hangar parcare şi mentenanţă aeronave, estimat la 68.000 euro. Alte 2,4 milioane euro vor fi investite în echipamnete aeroportuare”, a spus reprezentantul aeroportului.

În ceea ce priveşte planurile legate de terminalul de pasageri, licitaţia pentru studiul de fezabilitate se va termina la sfârşitul acestei luni, iar după atribuirea contractului, studiul trebuie finalizat în termen de patru luni.

”Studiul de fezabilitate ne va arăta cât va costa proiectul ce priveste terminalul de pasageri şi vom încerca să accesăm fonduri europene. De asemenea, concluziile studiului vor arăta dacă este oportună construcţia unui nou terminal sau dacă va trebui valorificat cel existent prin modernizări. Proiectul va trebui finalizat până în 2023”, a mai spus el.

În primele zece luni, aeroportul a înregistrat un trafic de 7.639 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări), în creştere cu peste 1.000 de mişcări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (6.460 în 2020), şi un număr  de 44.692 de pasageri, cu 15,21% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

Aeroportul are acum circa 263 de angajaţi. Întrebat dacă ia în calcul să mai angajeze oameni, Bogdan Artagea a spus că va lua o decizie în funcţie de trafic şi de cerinţe.

”Ultimele fonduri pe care le avem se vor întinde până la sfârşitul anului 2023, pentru că aceasta este perioada prevăzută pentru axele din Programul Operaţional Infrastructura Mare. Avem, prin Hotărâre de Guvern, patru mari proiecte în curs de implementare, până la sfârşitul anului 2023, dintre care trei aprobate, iar unul în curs de aprobare de către Banca Europeană de Investiţii şi Guvern, şi anume: Upgrade balizaj luminos la PDA directia 36, Sistem supraveghere video şi control acces, achiziţionarea unor autospeciale care contribuie la menţinerea siguranţei aeroportuare – perii cu suflantă, autofreza zăpadă, schidometru, degivror pistă şi un alt proiect ce reprezintă schimbarea a tot ceea ce înseamnă aparatură de control anti-tero prin furnizarea unor echipamente noi de control de securitate, deoarece anul acesta a expirat perioada de valabilitate a echipamentelor. S-a dat o extindere a acesteia până în 2023, dar după normele actuale, aceastea vor trebui înlocuite. Acest proiect ce vizează furnizarea echipamentelor de control de securitate costă undeva la 12,8 milioane de euro, Upgrade balizaj luminos undeva la 5,8 milioane de euro, celelalte investiţii vizează Sistemul de supraveghere  video şi autospecialele având o valoare în jur de 6,4 milioane”, a adăugat Bogdan Artagea.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.