Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat, vineri, că încă din anul 1996 este limitat cash-ul, atât la persoane fizice, cât şi juridice, iar acum a fost doar luată măsura ca să fie redus plafonul pe cash de la 10.000 lei la 5.000 lei pentru un singur comerciant, ceea ce înseamnă că poţi cheltui orice sumă, însă doar câte 5.000 lei în fiecare magazin. Social-democratul a mai spus că 90% din populaţia României câştigă sub 4.000 lei pe lună, iar în acest context dezbaterea despre acei 5.000 lei cheltuiţi la un singur comerciant este „puţin disproporţionată”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Eu nu ştiu care sunt resorturile pentru care s-a făcut această declaraţie. Până la urmă ne-am asumat răspunderea pe o legislaţie şi această răspundere şi-a asumat-o atât Guvernul, Parlamentul nu a depus moţiune de cenzură, deci vorbim de Parlament şi de toate partidele politice. Bănuiesc că cei care aveau alte opinii puteau să spună până la momentul promulgării de către preşedinte, dar pot să înţeleg retorica politică. Pe de altă parte, cred că nu se spune adevărul. Se folosesc foarte multe sintagme «limitarea cash-ului» ca o noutate. Cash-ul este intrat în România din 1996. Paradoxul este că în 1996 era o guvernare de dreapta. Din ’96 este limitat cash-ul, atât la persoane fizice, cât şi juridice. Antreprenorii cred că ştiu lucrul acesta pentru că au şi plafonul de casă, au şi acest cash limitat între firme, între companii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat vineri la Digi 24 despre faptul că liderul PNL Nicolae Ciucă a spus că măsura limitării plăţilor cash trebuie rediscutată.

El a mai spus că „ceea ce s-a întâmplat acuma este că s-au redus aceste plafoane care deja existau în legislaţie”.

„La persoane fizice, de exemplu, de la 10.000 lei s-a redus la 5.000 lei pentru un singur comerciant. Practic tu poţi cumpăra de mai mulţi bani, cash, dar de la un singur comerciant doar de 5.000 lei. Dacă vrei să cheltui un milion de lei cash într-o zi, poţi să cheltui dar câte 5.000 lei în fiecare magazin. La 6.000 lei eu cred că se poate introduce şi plata cu cardul. Este o dezbatere care trebuie pusă şi într-o poză. În România, 90% dintre cetăţeni câştigă sub 4.000 lei pe lună. Şi noi vorbim de 5.000 lei, nu pe zi, ci la un singur comerciant. Mi se pare puţin disproporţionată prezentarea. Oricum legea a fost asumată. Este o legislaţie în vigoare. Evident, orice legislaţie poate fi îmbunătăţită, în cazul în care se arată că există anumite deficienţe, dar la acest moment când discutăm, pentru că dezbaterea este despre oameni, nu despre companii, 90% din populaţie câştigă sub 4.000 lei pe lună. Deci nu văd unde este această inflamare”, a completat Câciu.

Ministrul PSD a reiterat că este necesară discuţia de, săptămâna viitoare, între premier, ministrul de Finanţe, reprezentanţii Băncii Naţionale a României şi cei din sistemul bancar pentru a explica de ce au crescut, peste noapte, comisioanele bancare.

„Încă o dată, mai ales într-o ţară în care majoritatea cetăţenilor, chiar şi pensionarii, ştiţi că noi acum acordăm vouchere de alimente, le dăm cu card, deci partea aceasta cu carduri nu mai este o chestiune străină de cetăţenii României, eu cred că nu este un efort prea mare. În schimb, ceea ce nu trebuie să se întâmple, ceea ce am observat şi eu, a observat şi premierul, nu trebuie acum ca sistemul bancar să profite de această piaţă. Noi am observat o creştere a comisioanelor care nu este fundamentată, nu este explicată. Săptămâna viitoare, din ce înţeleg, o să fie o astfel întâlnire la Guvern, cu premierul, cu ministrul de Finanţe, cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar să explice care sunt argumentele pentru care peste noapte au crescut comisioanele bancare”, a conchis Câciu.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare. Şeful Executivului a anunţat că va convoca, săptămâna viitoar, la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, vineri  al Sinaia, referitor la limitarea folosirii banilor cash, că nu a susţinut această măsuri deoarece nu trebuie consideraţi toţi românii ca producând efecte de evaziune fiscală. „Este o decizia care s-a luat în coaliţie. Vom merge în continuare în coaliţie şi ne vom susţine punctul de vedere şi în funcţie de efectele acestei măsuri vom ajunge la o decizie în coaliţie”, a mai spus preşedintele liberalilor, care a adăugat că este absolut anormal ca băncile să mărească valoarea comisionului, ca urmare a acestei măsuri.

 

 

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.