Administraţia Trump intensifică puternic o iniţiativă de retragere a lanţurilor de aprovizionare din China, în timp ce analizează impunerea unor noi tarife împotriva Beijingului, pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, potrivit unor oficiali apropiaţi planurilor americane, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Donald Trump, care a intensificat recent atacurile împotriva Chinei înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 3 noiembrie, s-a angajat de mult timp să repatrieze producţia din străinătate.

Acum, pagubele economice şi numărul masiv de cazuri de infecţii cu noul coronavirus din Statele Unite exercită o presiune mare la nivelul guvernului, de a reduce dependenţa economică de producţia şi aprovizionarea din China, chiar dacă este vorba de transferarea în alte naţiuni mai prietenoase, au declarat în schimb actualii şi foştii înalţi oficiali ai administraţiei americane.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În ultimii ani am lucrat la reducerea dependenţei lanţurilor noastre de aprovizionare din China, dar acum intensificăm puternic această iniţiativă”, a declarat Keith Krach, subsecretar pentru creştere economică, energie şi mediu în Departamentul de Stat. Cred că este esenţial să înţelegem unde sunt zonele critice şi unde există blocaje critice”, a spus Krach, adăugând că problema este esenţială pentru securitatea Statelor Unite şi că guvernul ar putea anunţa o nouă acţiune în curând.

Departamentul de Comerţ al SUA, statul federal şi alte agenţii caută modalităţi de a determina companiile să îşi transfere aprovizionarea, cât şi producţia din China. Stimulentele fiscale şi potenţialele subvenţii de redresare sunt printre măsurile luate în considerare pentru a stimula schimbările, au spus actuali şi foşti oficiali.

”Există o presiune întreagă a guvernului în acest sens”, a spus un oficial.

Agenţiile verifică ce producţie ar trebui considerată „esenţială” şi cum pot fi produse aceste mărfuri în afara Chinei.

Politica preşedintelui Trump faţă de China este definită de crize în culise între consilierii pro-comerţ şi cei care se opun Chinei, iar aceştia din urmă consideră că a venit timpul lor.

”Acest moment este o furtună perfectă; pandemia a cristalizat toate îngrijorările pe care oamenii le-au avut cu privire la afacerile cu China. Toţi banii pe care oamenii cred că i-au făcut până acum prin tranzacţiile cu China sunt eclipsaţi de daunele economice" provocate de epidemia de coronavirus, a afirmat un oficial.

Trump a afirmat în repetate rânduri că ar putea impune tarife noi peste tariful de 25% aplicat în prezent pentru importuri din China în valoare anuală de 370 de miliarde de dolari.

Companiile americane, care suportă deja tarife, sunt nemulţumite, mai ales că vânzările au scăzut în timpul restricţiilor adopte de autorităţi din cauza noului coronavirus.

Asta nu înseamnă că Trump nu va impune noi tarife, spun oficialii. Alte modalităţi de a penaliza China pot include sancţiuni asupra funcţionarilor sau companiilor din această ţară şi relaţii mai strânse cu Taiwanul, insula auto-guvernantă pe care China o consideră o provincie.

Însă discuţiile despre mutarea lanţurilor de aprovizionare sunt concrete, solide şi, neobişnuit pentru administraţia Trump, multilaterale.

Statele Unite fac presiuni pentru a crea o alianţă de „parteneri de încredere” supranumită „Reţeaua de prosperitate economică”, a spus un oficial. Acesta ar include companii şi grupuri ale societăţii civile care operează sub acelaşi set de standarde comune, de la afaceri digitale, energie şi infrastructură la cercetare, comerţ, educaţie şi comerţ, a arătat acesta.

Guvernul Statelor Unite colaborează cu Australia, India, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Vietnam pentru a ”împinge înainte economia globală”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, 29 aprilie.
Aceste discuţii includ ”modul în care restructurăm ... lanţurile de aprovizionare pentru a împiedica să se mai întâmple aşa ceva”, a spus Pompeo.

America Latină poate juca un rol la rândul ei.

Ambasadorul Colombiei, Francisco Santos,a declarat luna trecută că a discutat cu Casa Albă, Consiliul Securităţii Naţionale, Departamentul Trezoreriei SUA şi Camera de Comerţ a SUA despre o acţiune de a încuraja companiile americane să mute unele lanţuri de aprovizionare din China şi să le apropie de casă.

În 2010, China a depăşit Statele Unite ca fiind cea mai importantă ţară producătoare de bunuri manufacturate din lume, iar în 2018 a fost responsabilă pentru 28% din producţia globală, potrivit datelor Naţiunilor Unite.

Pandemia a scos în evidenţă rolul cheie al Chinei în lanţul de aprovizionare pentru medicamente generice, care reprezintă majoritatea tratamentelor cu prescipţie medicală din Statele Unite. De asemenea, a arătat dominanţia Chinei în cazul unor produse precum camerele termice necesare testării lucrătorilor pentru febră şi importanţa acesteia în aprovizionarea cu alimente.

Multe companii americane au investit foarte mult în producţia din China şi se bazează pe cei 1,4 miliarde de chinezi pentru o mare parte din vânzările lor.

”Diversificarea şi o oarecare redundanţă a lanţurilor de aprovizionare vor avea sens, având în vedere nivelul de risc pe care l-a scos la suprafaţă pandemia. „Dar nu vedem nicio grabă pentru ieşirile companiilor care fac afaceri în China”, a spus Doug Barry, purtătorul de cuvânt al Consiliului de afaceri SUA-China.

John Murphy, vicepreşedinte pentru politica internaţională la Camera de Comerţ a SUA, a declarat că producătorii americani satisfac deja 70% din cererea farmaceutică curentă din ţară.

Construirea unor noi unităţi de producţie în Statele Unite ar putea dura cinci până la opt ani, a spus el.

"Ne îngrijorează faptul că oficialii trebuie să obţină mai întâi date corecte, înainte de a începe să examineze alternative", a adăugat Murphy.

Angajamentele Casei Albe de penalizare a Chinei nu au fost urmate întotdeauna de acţiuni concrete.

De exemplu, măsura de bloca exporturile de cipuri către grupul chinez Huawei, susţinută de membri de orientare mai radicală ai administraţiei Trump, este analizată din luna noiembrie, dar nu a fost încă finalizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.