Scăderea activităţii de afaceri din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar a continuat pe scară largă, sugerând că economia regiunii se va contracta din nou în acest trimestru, deoarece consumatorii continuă să-şi reducă cheltuielile, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trimestrul trecut, economia s-a contractat cu 0,1%, au arătat datele oficiale, iar Indicele compozit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) pentru noiembrie, publicat joi, a indicat că declinul va continua în trimestrul al patrulea.

Indicele PMI al HCOB, compilat de S&P Global şi considerat ca un ghid bun al sănătăţii economice generale, a urcat la 47,1, faţă de cel mai redus nivel din aproape trei ani, atins în octombrie, de 46,5, dar a rămas ferm sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

Un sondaj Reuters a prezis o creştere mai modestă, la 46,9.

”Slăbiciunea continuă din sondajele de afaceri din zona euro sugerează o recesiune la orizont. Sectorul de producţie rămâne la un nivel scăzut, în timp ce serviciile continuă să se contracte”, a declarat Mike Bell, de la J.P. Morgan Asset Management.

Totuşi, recesiunea din Germania a arătat semne de relaxare, atât activitatea de producţie, cât şi cea de servicii scăzând mai lent decât în lunile precedente, mărind speranţa că o recesiune din cea mai mare economie a Europei ar putea fi mai superficială decât erau aşteptările.

Franţa a cunoscut, de asemenea, o oarecare îmbunătăţire, dar activitatea de afaceri s-a contractat din nou în această lună - şi mai mult decât se preconiza într-un sondaj Reuters, în timp ce cererea de bunuri şi servicii în a doua economie din zona euro s-a deteriorat.

Încrederea industriei franceze a fost stabilă în noiembrie, a informat joi mai devreme agenţia oficială de statistică INSEE.

În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, companiile au raportat o revenire marginală a creşterii, după trei luni de contracţie, dar scăderea comenzilor a continuat în faţa ratelor mai mari ale dobânzilor şi a cererii slabe.

CEREREA SLABĂ

PMI global, care acoperă industria de servicii dominantă a blocului, a crescut la 48,2 luna aceasta, de la 47,8, puţin peste estimarea sondajului Reuters pentru 48,1.

Cererea a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, deşi într-un ritm mai lent decât în octombrie.

Indicele noilor afaceri a crescut la 46,7 de la 45,6. Activitatea de producţie, care s-a contractat în fiecare lună din iulie 2022, a scăzut din nou în noiembrie. PMI-ul său a crescut la 43,8 de la 43,1, depăşind aşteptările sondajului de 43,4, dar hotărât sub pragul de rentabilitate.

Un indice care măsoară producţia a crescut la un maxim de şase luni, de 44,3 de la 43,1. Odată cu scăderea cererii, fabricile au redus din achiziţiile de materii prime şi o parte din activitate a fost generată prin finalizarea comenzilor vechi.

Indicele restanţelor de muncă a ajuns la 40,1, în creştere de la 38,4, dar marcând a 18-a lună sub 50.

Firmele au redus numărul de angajaţi pentru prima dată din ianuarie 2021, când continentul îndura restricţiile pentru COVID-19.

PMI compozit pentru ocuparea forţei de muncă a scăzut la 49,4, de la 50,0.

”Acest lucru se încadrează în imaginea de ansamblu a unei pieţe a muncii care slăbeşte în urma a câteva trimestre de creştere negativă”, a spus Bert Colijn de la ING.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.