Partidul Laburist din Regatul Unit a câştigat în stil mare alegerile de joi şi acum urmează să preia puterea de la conservatori după 14 ani, într-un moment în care incertitudinea economică este încă răspândită în ţară, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele FTSE 100 al bursei britanice a urcat cu 0,4% vineri, deoarece investitorii au reacţionat la rezultatele alegerilor, în timp ce lira sterlină a consemnat doar câştiguri uşoare.

Indicele FTSE 350, pentru bunuri de uz casnic şi construcţii de locuinţe, a crescut cu aproximativ 1%.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Privind acţiunile individuale din sector, acţiunile Persimmon au crescut cu 2,9%, în timp ce Taylor Wimpey, Barratt Developments şi Bellway toate au crescut cu aproximativ 2%.

Ratele dobânzilor rămân ridicate în Regatul Unit, deoarece banca centrală s-a luptat cu inflaţia ridicată după criza provocată de pandemia de Covid-19.

Cele două partide politice principale au prezentat manifeste economice şi financiare diferite în timpul campaniei electorale, care probabil ar fi avut consecinţe diferite pentru mediul investiţional.

Angajamentul Partidului Laburist, de exemplu, de a creşte impozitele pe compensaţiile pe care le-au primit administratorii de fonduri de capital privat a ridicatcâteva sprâncene şi a condus la întrebări cu privire la ce ar putea însemna acest lucru în sens mai larg.

Vorbind cu CNBC, o selecţie de experţi au analizat impactul potenţial pe care schimbarea guvernului l-ar putea avea asupra investiţiilor din Regatul Unit.

Bursa de valori

Sosirea unui nou guvern laburist nu a influenţat mult pieţele, dar analiştii se aşteaptă ca activele din Regatul Unit să devină mai atractive de aici încolo.

Într-o notă de vineri, analiştii de la Jefferies au declarat că, în ciuda preocupărilor ridicate de o manifestare puternică a partidului Reform UK, de dreapta, din Marea Britanie, câştigarea alegerilor de către Partidul Laburist face ca Marea Britanie să pară ”relativ stabilă”. Acest lucru, în combinaţie cu reforma reglementărilor, ”ar putea creşte atractivitatea activelor din Regatul Unit”, au scris analiştii lui Jefferies, într-o notă de cercetare.

James McManus, director de investiţii la Nutmeg, a declarat între timp pentru CNBC că, în marea majoritate a timpului, ”pieţelor nu le pasă cu adevărat” de alegeri.

”Datele istorice ne arată că alegerile şi rezultatele lor rareori mişcă pieţele atunci când se obţine rezultatul aşteptat”, a spus McManus.

Susannah Streeter, şefa departamentului monetar şi de pieţe la Hargreaves Lansdown, a reluat în mare parte comentariile lui McManus, într-o notă publicată săptămâna aceasta, dar a adăugat că ar putea exista un anumit impact asupra economiei.

”O victorie a laburiştilor, anticipată pe scară largă în Regatul Unit, ar putea introduce o eră de mai mare stabilitate pentru Regatul Unit … care ar trebui să contribuie la întărirea încrederii investitorilor faţă de Regatul Unit”, a spus ea.

În ultimii ani, peisajul politic al Regatului Unit a fost caracterizat de schimbări frecvente de conducere, care uneori au dus la tulburări ale pieţei – în special în timpul scurtului mandat de premier al fostului premier Liz Truss.

Unele sectoare – şi, prin urmare, anumite acţiuni – ar putea fi, de asemenea, afectate, a subliniat Streeter. S-ar putea adăuga presiune în sectorul utilităţilor, deoarece laburiştii intenţionează să majoreze amenzile pentru companiile de apă care sunt deja împovărate de costurile ridicate.

Între timp, angajamentul partidului de a spori bugetul de apărare al ţării ar putea face ca acţiunile din sectorul aerian din Regatul Unit să beneficieze de cheltuieli suplimentare pentru tehnologii şi echipamente noi.

Pieţe imobiliare şi locuinţe

Planurile tuturor părţilor de a construi mai multe case ar putea avea un impact asupra sectorului imobiliar şi al locuinţelor, a declarat Richard Donnell, director executiv pentru cercetare la Zoopla, pentru CNBC.

”Investitorii ar saluta acest accent pe construirea de case. Ceea ce doresc investitorii este mai multă concentrare pe locuinţe şi livrarea locuinţelor de care naţiunea are nevoie şi să mobilizeze cât mai multe investiţii private pentru a crea o investiţie atractivă pentru mai mult capital şi pentru a sprijini ambiţiile noului guvern”, a spus el. cauza

Acţiunile unor companii de construcţii de locuinţe pot avea, de asemenea, o creştere, datorită planurilor laburiştilor de a construi case noi, la preţuri accesibile, a menţionat Hargreaves Lansdown.

Totuşi, evoluţiile economice mai ample vor fi, de asemenea, un factor, a spus McManus de la Nutmeg.

Pe măsură ce ratele dobânzilor vor scădea, la fel vor scădea şi ratele ipotecare, ceea ce ar putea duce la mai mulţi oameni care să cumpere sau să vândă locuinţe, a spus el, adăugând că acest lucru ar putea avea efecte secundare şi pentru alte afaceri, cum ar fi magazinele de mobilă şi bricolaj.

Aynsley Lammin, un analist de capital la Investec, a declarat că planul laburiştilor de a restabili obiectivele obligatorii de construcţie de locuinţe ar fi ”un câştig rapid” pentru sector, care ar trebui să stimuleze planificarea şi oferta.

Şeful RBC pentru cercetarea bunurilor de capital europene a declarat vineri, pentru CNBC, că a fost de acord că sectorul construcţiilor de locuinţe va fi un beneficiar major al victoriei zdrobitoare a Partidului Laburist.

Lira sterlină

Strategii şi economiştii anticipezază că lira sterlină nu va fi afectatî puternic de alegeri. Dacă rezultatele sunt cele aşteptate, atenţia se va deplasa rapid de la alegerile din Marea Britanie, au declarat Shreyas Gopal, analist, şi Sanjay Raja, economist senior la Deutsche Bank, într-o notă publicată miercuri.

”Pentru EUR/GBP, acest lucru înseamnă apoi să ne îndreptăm atenţia asupra alegerilor de peste canal [în Franţa] şi apoi asupra viitoarelor date din Marea Britanie, la jumătatea lunii iulie, care vor determina dacă Banca Angliei poate apăsa declanşatorul unei prime reduceri a ratei dobânzii, la începutul lunii august”, au spus ei.

Pe termen lung, nu există nici ”riscuri uriaşe” pentru lira sterlină sub un guvern laburist, a declarat Francesco Pesole, strateg pentru schimb valutar la ING, pentru CNBC

Potenţialele renegocieri ale acordurilor privind Brexit ar fi, dacă vor avea loc, mai favorabile creşterii sub laburişti, iar riscurile de cheltuieli guvernamentale excesive sunt, de asemenea, scăzute, a explicat el. Dar lira s-ar putea să fie încă pe drum pentru o perioadă dificilă, a sugerat Pesole.

”Anticipăm că lira sterlină se depreciază în raport cu euro în următoarele 24 de luni, în principal din cauza părerii noastre pentru reduceri mai mari ale dobânzilor Băncii Angliei în comparaţie cu BCE”, a spus el.

Taxele mai mari din Regatul Unit ar putea, de asemenea, să slăbească moneda – dar acestea ar urma probabil să apară indiferent de rezultatul alegerilor, potrivit Pesole.

Pieţele de obligaţiuni

Până acum, pieţele de obligaţiuni nu au părut să reacţioneze la potenţialele noi politici alel aburiştilor, a declarat Streeter de la Hargreaves Lansdown, într-o a doua notă publicată la începutul acestei săptămâni.

În timpul campaniei, purtătoarea de cuvânt pentru economie a laburiştilor, Rachel Reeves, a sugerat că ar putea exista modificări ale regulilor de împrumut guvernamentale în efortul de a stimula creşterea şi investiţiile. Dar accentul pieţei de obligaţiuni pare să fie în altă parte, a spus Streeter.

”Până acum, acest lucru nu pare să fi perturbat pieţele datoriilor, investitorii în obligaţiuni părând a fi mai sensibili la speculaţiile cu rata dobânzii decât planurile de investiţii ale unui guvern viitor”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.