Constellation Energy şi Microsoft au semnat un acord în domeniul energiei pentru a ajuta la redeschiderea unei unităţi a centralei nucleare Three Mile Island din Pennsylvania, în ceea ce ar fi prima repornire de acest gen, pentru a alimenta cu energie un centru de date al companiei de tehnologie, potrivit unui anunţ al celor două companii, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autorizaţiile cheie de reglementare pentru redeschideres centralei nu au fost depuse, spun autorităţile de reglementare.

Companiile de tehnologie mari au dus la o creştere puternică a cererii de energie electrică din SUA, pentru centrele de date necesare pentru a extinde tehnologii precum inteligenţa artificială şi cloud computing.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Energia nucleară, care este obţinută aproape fără emisii de carbon şi este considerată în general mai fiabilă decât sursele de energie precum cea solară şi eoliană, a devenit o opţiune populară pentru companiile de tehnologie cu nevoi de energie neîntreruptă şi angajamente climatice.

”Centralele nucleare sunt singurele surse de energie care pot îndeplini în mod constant această promisiune”, a declarat directorul general al Constellation, Joe Dominguez, într-un comunicat.

Acţiunile Constellation au crescut vineri cu mai mult de 20% în urma informaţiei şi cu peste 100% în acest an.

Energia de la centrală va fi folosită pentru a compensa consumul de energie electrică a centrului de date Microsoft, au spus companiile.

O redeschidere a Three Mile Island, care a avut o defecţiune majoră la o unitate separată în 1979, într-unul dintre cele mai mari accidente industriale din istoria ţării, necesită încă aprobări federale, de stat şi locale.

Constellation nu a depus încă o cerere la autorităţile de reglementare nucleare federale pentru a reporni centrala.

”Depinde de Constellation să-şi expună raţionamentul pentru a justifica repornirea, aşa că suntem pregătiţi să ne angajăm cu compania în următorii paşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC), Scott Burnell.

Constellation a spus că se aşteaptă ca procesul de revizuire al NRC să fie finalizat în 2027.

PARIU DE MILIARDE DE DOLARI

Acordul ar contribui la repornirea Unităţii 1 a centralei vechi de cinci decenii din Pennsylvania, care a fost închisă în 2019 din motive economice.

Unitatea 2, care a avut un incident, nu va fi repornită.

Constellation intenţionează să cheltuie aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru a reporni centrala, despre care se aşteaptă să intre în funcţiune până în 2028.

Reuters ascris pentru prima dată despre potenţiala repornire în iulie. Surse au declarat la acea vreme pentru Reuters că Constellation spera că va primi sprijin federal pentru Three Mile Island, care a fost similar cu cel acordat staţiei de generare nucleară Palisades, care a primit un împrumut condiţionat de 1,5 miliarde de dolari pentru o repornire, de la administraţia Biden.

Conform acordului Constellation-Microsoft, Microsoft va cumpăra energie de la centrala repornită pentru o perioadă de 20 de ani.

Unitatea Three Mile Island va furniza 835 de megawaţi de energie electrică, sau suficientă pentru a alimenta aproximativ 700.000 de case.

Redpornirea centralei va fi o provocare, dar pe măsură ce cererea de energie creşte, sursa de electricitate practic fără carbon beneficiază de un sprijin reînnoit din partea companiilor de tehnologie.

”Acest acord este o piatră de hotar majoră în eforturile Microsoft de a ajuta la decarbonizarea reţelei, în sprijinul angajamentului nostru de a deveni carbon negativ”, a declarat Bobby Hollis, vicepreşedinte pentru energie la Microsoft, într-un comunicat.

Microsoft a semnat, de asemenea, un acord de cumpărare a energiei cu compania de fuziune a statului Washington Helion, care spune că centrala va fi online până în 2028, mult mai devreme decât spun mulţi oameni de ştiinţă că fuziunea va deveni comercială.

Principalii directori din domeniul tehnologiei, inclusiv Sam Altman, CEO al dezvoltatorului ChatGPT OpenAI şi co-fondatorul Microsoft Bill Gates, au promovat energia nucleară ca o soluţie pentru nevoile tot mai mari de energie ale centrelor de date.

Altman a susţinut şi este preşedintele startupului de energie nucleară Oklo, care a devenit publică printr-o fuziune cu o companie paravan în mai, în timp ce TerraPower - un startup cofondat de Gates - a deschis terenul unei instalaţii nucleare în iunie.

Centralele nucleare au generat aproximativ 18,6% din totalul energiei electrice din SUA anul trecut, potrivit datelor Energy Information Administration.

Acordurile de alimentare  cu energie a centrele de date pentru inteligenţă artificială se confruntă, de asemenea, cu un control sporit.

Un acord similar între Talen Energy şi Amazon, semnat la începutul acestui an, a fost contestat de un grup de companii de electricitate, care susţin că ar putea creşte costurile pentru clienţi sau ar putea împiedica fiabilitatea reţelei.

Detaliile financiare ale acordului Microsoft-Constellation nu au fost dezvăluite. Companiile au refuzat să ofere mai multe detalii despre acord.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.