Comunitatea Armână din România organizează, între 20 şi 22 octombrie, la Constanţa şi Bucureşti, cea de a XVIII - a ediţie a evenimentului „Zilele Culturii Armâne”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ediţia din acest an se va desfăşura sub egida „In memoriam Nicolas Trifon - un reper al culturii armâneşti”, iar activităţile incluse în program îşi propun să-şi aducă aportul la o mai bună vizibilitate a valorilor şi tradiţiilor specifice armânilor, promovarea dialogului intercultural şi deschiderea spre celelalte culturi.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 20 octombrie, la ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, acolo unde publicul va asculta cântece tradiţionale/ de inspiraţie tradiţională şi să urmărească piesa de teatru „La câshari”, pusă în scenă de reprezentanţi ai Asociaţiei Armânilor din Veria (Grecia).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sâmbătă, 21 octombrie, evenimentul va continua la Muzeul de Artă Constanţa cu un mini-concert al pianistului Iulian Ionuţ Abagiu (Madrid, Spania) şi cu un simpozion ce va aborda, prin intermediul unor invitaţi de marcă, teme de interes pentru comunitatea armână.

Duminică, 22 octombrie, activităţile se vor desfăşura în Bucureşti. Ȋn prima parte a zilei este programat un simpozion - la sediul Societăţii Culturale Aromâne - din cuprinsul căruia amintim doar masterclass-ul profesorului Thede Kahl (Viena, Austria), cu tema "Protejarea limbilor pe cale de dispariţie cu ajutorul tehnologiei/instrumentelor digitale”. Ulterior, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat va avea loc o nouă reprezentaţie cu piesa de teatru “La câshari”.

Programul detaliat al evenimentului, organizat în pateneriat cu Societatea Culturală Aromână, poate fi accesat la https://www.facebook.com/events/272358012302602/

„Dorim ca patrimoniul nostru cultural, aflate în pericol de dispariţie, să poată fi salvat şi dezvoltat, pentru a transmite generaţiilor viitoare valorile armâneşti. Întelegem astfel să ne bucurăm de şansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici. Limba şi cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate ţările în care trăiesc. Pentru a ne păstra şi conserva limba, tradiţiile şi cultura este necesar să fie puse în aplicare prevederile “Recomandării 1333/1997 cu privire la  limba şi cultura armână” - act adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, spun organizatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.