Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, cu accent pe cultura romă, printr-o serie de manifestări artistice care vor avea loc între 25 şi 28 august, în Piaţa Ferentari din Bucureşti. Taraful de la Vărbilău, Johny Romano, artistele Alina Şerban, Katia Pascariu sau Niko G. x Kali sunt doar câteva dintre numele care se regăsesc în programul Zilelor Caleido. Accesul la evenimente este liber.
Timp de patru zile, publicul va întâlni personalităţi rome şi adevărate modele de succes la evenimentele din cadrul Zilelor Caleido, care îmbină spectacole de teatru, concerte, DJ sessions şi ateliere de fotografie, dans, pictură, teatru, meşteşuguri, educaţie civică şi istoria culturii rome, alături de gastronomie.
„Programele pe care le-am derulat în Ferentari de-a lungul timpului au avut efecte vizibile în îmbunătăţirea calităţii vieţii, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Totodată, ne-au ajutat şi pe noi să vedem mai bine oamenii de aici şi lucrurile cu care se confruntă în fiecare zi. Evenimentele din acest an au fost gândite pentru a aduce împreună oamenii din Ferentari şi pe cei din afara lui, care îndrăgesc cultura romă, pentru a crea punţi şi colaborări, atât în comunitate, cât şi în afara ei. Există motive reale de mândrie pentru ce au reuşit oamenii de aici să facă în ultimii ani, de la un dialog constructiv cu autorităţile şi până la depăşirea stereotipurilor şi afirmarea tinerilor pe mari scene din ţară şi străinătate. Toate acestea însumează sute de ore de muncă, ce au la bază un vis, o pasiune şi încrederea într-un viitor mai bun”, spune Ion Borşan, preşedintele Fundaţiei Amfiteatru, organizatorul evenimentului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Taraful de la Vărbilău şi Tanti Mioara, una dintre rarele femei - lăutar din România, recunoscuţi pentru muzica cu tâlc de la sat, vor susţine pe scena Zilele Caleido un concert Şaraimanic dedicat publicului de toate vârstele. Johny Romano, artistul fenomen descoperit şi susţinut de Connect-R, care combină rapul cu muzica lăutărească, precum şi tinerele artiste Niko G. x Kali (Nicoleta Ghiţă şi Mihaela Drăgan), autoarele primului album de trap feminist din România, „Tehno-Vrăjitoarele”, care abordează teme antirasiste şi sociale, dar şi subiecte personale în versurile lor, alături de Dj Aldessa şi Dj Skiller, completează un program eclectic.
Alina Şerban, actriţă, dramaturgă, scenaristă şi prima regizoare romă de teatru şi film din România, va fi prezentă în cadrul Zilelor Caleido cu spectacolul autobiografic „Cel mai bun copil din lume”, o poveste a fetei de etnie romă, care descoperă încă din fragedă copilărie diferenţele de rasă, culoare, mediu, dar care reuşeşte să răzbată în viaţă şi să transforme complexele în determinare şi motivaţie. Spectacolul va fi urmat de proiecţia scurtmetrajului realizat de Alina Şerban, „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă (Menţiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock - SUA).
Katia Pascariu, românca inclusă de criticii de film în topul celor mai buni actori din 2021, realizat de New York Times, vine la Zilele Caleido cu un spectacol care se joacă şi la 12 ani de la prima reprezentaţie, „Copii răi”, şi care vorbeşte despre fractura de comunicare dintre copii şi părinţi/profesori.
Din programul Zilelor Caleido nu lipsesc nici producţiile marca Studiourile Ferentari, printre ele regăsindu-se „Povestiri din curtea şcolii”, un spectacol creat împreună cu tineri care locuiesc în cartierul Ferentari, despre poveştile lor, din cartier şi din viaţă.
Aldessa Georgiana Lincan, feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy şi organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi şi tinere rome, va susţine în cadrul Zilelor Caleido un atelier de limba romani şi unul de activism civic.
Zilele Caleido este un eveniment organizat de Fundaţia Amfiteatru, care va avea loc între 25-28 august, în Piaţa Ferentari din Bucureşti, iar accesul este liber.
Evenimentul se adresează tuturor bucureştenilor interesaţi să cunoască realitatea autentică şi diversitatea culturii rome, precum şi adulţilor şi copiilor din comunitatea din Ferentari, scopul acestuia fiind acela de a creşte coeziunea socială în Ferentari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.