Watson, sistemul de inteligenţă artificială dezvoltat de compania IBM, va colabora cu medicii din Germania pentru a încerca să rezolve o serie de cazuri medicale complexe, informează BBC.
Noul sistem informatic va fi amplasat la Centrul de Boli Rare şi Nediagnosticate din cadrul Spitalului Universitar din oraşul german Marburg.
Deocamdată, Watson a analizat deja şase cazuri medicale grave, însă nu este clar câte dintre ele au fost diagnosticate corect de noul sistem informatic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sistemele de inteligenţă artificială sunt utilizate tot mai mult în sistemul medical. Programul DeepMind, creat de compania Google, este deja folosit, în cadrul unor parteneriate recente, în câteva spitale din Marea Britanie.
Parteneriatul în care este implicat Watson, încheiat cu grupul medical Rhon-Klinkum AG, va fi pilotat de la sfârşitul acestui an.
După ce a fost inaugurat în 2013, Spitalul Universitar din Giessen şi Marburg are peste 6.000 de pacienţi pe lista sa de aşteptare.
”Acest număr este aproape un coşmar”, a spus medicul Jurgen Schafer, care coordonează echipa medicală din acest spital. ”Avem nevoie de idei noi şi de tehnologii noi”.
Pacienţii care sunt aduşi în acest spital au adeseori un istoric medical foarte îndelungat, iar mulţi dintre ei au fost consultaţi deja de până la 40 de medici care au eşuat în încercările lor de a le pune un diagnostic corect, a precizat profesorul Schafer.
”Nu este deloc neobişnuit pentru pacienţii noştri să aibă mii de documente medicale, iar noi suntem copleşiţi nu doar de numărul mare de pacienţi, ci şi de cantitatea uriaşă de date medicale pe care trebuie să le analizăm”, a adăugat medicul german.
”Adeseori, munca noastră seamănă cu proverbialul ac din carul cu fân - chiar şi cele mai mici informaţii ar putea să conducă la un diagnostic corect”.
Programul Watson va ”citi” dosarele pacienţilor alături de o vastă literatură medicală, pentru a putea să ofere medicilor germani o serie de diagnostice graduale.
Profesorul Schafer spune că este încrezător în privinţa şanselor de funcţionare a acestui sistem.
Au existat însă şi câteva controverse în legătură cu posibilitatea ca o serie de companii din industria tehnologiei să aibă acces la datele medicale ale pacienţilor. Unii dintre criticii acestui proiect consideră că firmele în cauză ar trebui să primească mai întâi un consimţământ explicit din partea pacienţilor înainte de a putea să analizeze dosarele medicale ale acestora.
În Germania, pacienţii trebuie să ofere un ”consimţământ în cunoştinţă de cauză”, iar dosarele lor medicale sunt ”complet anonime” atunci când ele sunt introduse în sistemul Watson. Toate analizele vor fi efectuate în spitalul din Marburg şi ”nu vor părăsi niciodată” acel spital, a precizat profesorul Schafer.
Spitalul german testează sistemul în această perioadă şi a verificat 500 de cazuri deja rezolvate pentru a verifica dacă Watson oferă diagnostice valide.
Profesorul Schafer a declarat într-un interviu pentru BBC că astfel de sisteme informatice nu ar trebui să fie utilizate doar de spitalele private care deţin resursele financiare pentru a le implementa.
”Sistemele noastre medicale au nevoie de hi-tech. Sper că ele vor deveni mai ieftine pe termen lung. Sunt fericit că patronul clinicii noastre a decis să investească mulţi bani în aceste tehnologii, dar la fel trebuie să procedeze şi autorităţile din sistemul public de sănătate. Acesta este un instrument uimitor de puternic şi foarte important, iar guvernul ar da dovadă de inteligenţă dacă s-ar aventura în acest domeniu de activitate”, a adăugat profesorul german.
Watson este un sistem computerizat cu inteligenţă artificială, capabil de a răspunde la întrebări puse în limbaj natural. Limbajul natural este limbajul care este utilizat de fiinţele umane pentru vorbire, scriere şi comunicare prin semne, spre deosebire de limbajele formale cum sunt limbajele de programare şi limbajele utilizate în studiul logicii formale, în particular logica matematică.
Watson fost dezvoltat prin proiectul DeepQA - IBM de către o echipă de cercetare condusă de David Ferrucci. Watson a fost numit după primul preşedinte IBM, Thomas J. Watson.
În 2011, pentru a-şi testa abilităţile, Watson a participat la emisiunea-concurs ”Jeopardy!”, luând astfel parte la prima înfruntare de acest fel între om şi un program de inteligenţă artificială. În trei emisiuni televizate, Watson l-a învins pe Brad Rutter, cel care a câştigat cea mai mare sumă la acest concurs şi pe Ken Jennings, cel care a avut cele mai multe emisiuni câştigate (74).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.