Violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat premiul întâi la Concursul Internaţional „George Enescu” 2005, şi dirijorul Christian Badea vor susţine pe 22 şi 23 noiembrie, de la ora 19:00, un concert dedicat Centenarului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, a transmis: „Prezentăm două poeme simfonice similare compuse la aceeaşi vârstă – 23 şi 24 de ani – de către Alfred Alessandrescu şi Richard Strauss, «Acteon», respectiv, «Don Juan». Poemul simfonic «Acteon», de Alfred Alessandrescu, este un moment important în compoziţia românească. Compus în 1915, l-a încântat pe Enescu, acesta promovându-l în ţară şi în străinătate. Solistul din concertul de Brahms este violonistul Valeriy Sokolov, un fascinant reprezentant al generaţiei secolului XXI”.

În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Seria de evenimente „Concertele Centenarului la Ateneu“ propune publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional.

Biletele pentru reprezentaţiile din 22 şi 23 noiembrie pot fi cumpărate de la Casa de Bilete a Ateneului Român (marţi - vineri, 12:00 - 19:00).

Născut în 1986 la Harkov, Valeriy Sokolov este unul dintre cei mai proeminenţi violonişti din Ucraina ultimelor două decenii. A părăsit ţara natală la vârsta de 13 ani pentru a studia cu Natalia Boyarskaya la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Anglia.

Evoluează frecvent ca solist al unor orchestre de prestigiu: Philharmonia Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchestra Zurich, Rotterdam Philharmonic, City of Birmingham Symphony Orchestra, Tokyo Symphony, Moscow Philharmonic Orchestra, Seoul Philharmonic, NAC Ottawa, Orchestre National de France şi Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. De asemenea, printre dirijorii cu care colaborează se numără Vladimir Ashkenazy, David Zinman, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Peter Oundjian, Yannick Nézet-Séguin, Vasily Petrenko, Herbert Soudant şi Juraj Valcuha.

A fost invitat al unor festivaluri renumite, cum sunt cele de la Verbier, Lockenhaus şi Lucerna şi a concertat pe scene importante ca Theatre du Chatelet, Wigmore Hall, Lincoln Center, Mariinsky Theatre, Prinzregenten Theatre in Munich şi Musikverein Viena.

Valeriy Sokolov a realizat numeroase înregistrări pentru casa Erato Records. În 2009, i-a apărut discul cu „Sonata nr. 3”, de Enescu. De curând, Sokolov a realizat un turneu avându-i ca parteneri de muzică de cameră pe Lisa Batiashvili şi Gautier Capuçon, cu recitaluri la Paris, Viena, Koln, Amsterdam, Londra şi încheiat la Paris, în concert cu Orquestre Philharmonique de Radio France. Stagiunea curentă cuprinde debuturile cu Filarmonica din Oslo, Berlin Konzerthausorchester, precum şi un turneu în China.

În prezent îşi continuă studiile cu Felix Andrievsky, Mark Lubotsky, Ana Chumachenko, Gidon Kremer şi Boris Kushnir. Valeriy Sokolov a câştigat Premiul I la Concursul internaţional „George Enescu” 2005.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay şi Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino).

La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu variat. În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“, de Umberto Giordano, la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. De asemenea, a semnat un contract de colaborare până în 2020 cu Opera din Sydney.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.