Scriitorul Salman Rushdie, 75 de ani, care a primit multe ameninţări cu moartea după ce a scris „Versetele satanice”, a fost atacat pe scena din statul New York, scrie BBC. Poliţia din New York a precizat că autorul ar fi fost înjunghiat în zona gâtului. Guvernatoarea Kathy Hochul a precizat că Rushdie este încă în viaţă. Un medic de la faţa locului a precizat că scriitorul a suferit mai multe răni la nivelul gâtului.
Rushdie a suferit mai multe răni, potrivit unui medic
Un medic care a fost la evenimentul de la Chautauqua a declarat pentru The New York Times că şi-a oferit ajutorul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rita Landman a declarat pentru The Times că Rushdie a suferit mai multe răni prin înjunghiere, inclusiv una în partea dreaptă a gâtului.
Ea a adăugat că pe scenă s-a format o baltă de sânge sub corpul lui.
„Oamenii spuneau: „Are puls, are puls, are puls”, a spus ea.
Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a confirmat la o conferinţă de presă că Rushdie este încă în viaţă.
El a fost transportat la spital, spune Hochul.
Poliţia statului New York a anunţat că Salman Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât.
Potrivit unui comunicat, el a fost transportat cu elicopterul la un spital local.
Atacatorul se află în custodia Poliţiei.
Câştigător premiului Booker vorbea la un eveniment al instituţiei Chautauqua când a avut loc incidentul.
Martorii spun că au văzut un bărbat alergând pe scenă, lovindu-l cu pumnii sau înjunghiându-l pe Rushdie.
Un videoclip postat online arată participanţii care se năpustesc pe scenă imediat după incident.
#SalmanRushdie just attacked onstage at @chq @NBCNews @ABC @cnnbrk pic.twitter.com/I1XT6AmkhK
— Charles Savenor (@CharlieSavenor) August 12, 2022
Atacatorul ar fi fost reţinut de cei aflaţi la faţa locului.
Nu se ştie care este starea de sănătate a lui Rushdie.
Salman Rushdie era pe scena instituţiei non-profit Chautauqua din vestul New York-ului când a fost atacat.
BREAKING: Author Salman Rushdie has been attacked as he was about to give a lecture in western New York. An @AP reporter witnessed a man storm the stage at the Chautauqua Institution and begin punching or stabbing Rushdie as he was being introduced. https://t.co/bVTbfkLjyL
— The Associated Press (@AP) August 12, 2022
Evenimentul, denumit „Salman Rushdie & Henry Reese”, făcea parte dintr-o serie despre „redefinirea căminului american” în secolul 21.
Era organizat în parteneriat cu City of Asylum, un program de rezidenţiat pentru scriitorii care trăiesc în exil sub ameninţarea persecuţiei.
Atacatorul purta mască neagră - potrivit unui reporter local
Atacatorul s-a ridicat din public purtând o mască neagră, a sărit pe scenă şi a început să-l atace pe Rushdie, potrivit martorilor care i-au delcarat lui Mark Sommer de la Buffalo News, scrie BBC.
La scurt timp după atac, zece până la 15 persoane care erau prezente în sală s-au îndreptat către Rushdie şi l-au imobilizat pe atacator. Rushdie a stat la pământ aproximativ cinci minute înainte de a fi ajutat să se ridice şi a coborât de pe scenă. Ulterior, a fost evacuat cu elicopterul.
Sommer a spus că Rushdie a călătorit adesea în siguranţă.
„Este greu de crezut că nu ar fi avut pază [cu el]. „Se pare că acest atacator a urcat pe scenă cu câteva secunde înainte de începutul conferinţei”.
PEN America condamnă atacul „brutal”
„Nu ne putem gândi la niciun incident comparabil al unui atac public violent asupra unui scriitor literar pe teritoriul american”, se spune într-un comunicat al PEN America, organizaţie care militează pentru libertatea de exprimare.
Rushdie, fost preşedinte al PEN America, a consumat „energie neobosită” sprijinindu-i pe alţii care sunt ameninţaţi, în ciuda faptului că a primit ameninţări la adresa propriei vieţi de zeci de ani, scrie CEO-ul organizaţiei, Suzanne Nossel.
Nossel a continuat precizând că Rushdie i-a trimis un e-mail cu doar câteva ore înainte de incident, mesaj prin care oferea ajutor pentru scriitorii ucraineni.
„Nu ştim încă motivele atacatorului lui Salman Rushdie. Dar este un om care şi-a trăit o mare parte din viaţă sub ameninţarea asasinatului pentru opera sa. Rushdie a înţeles de multă vreme necesitatea libertăţii de exprimare. El se numără printre cei mai puternici susţinători ai ei”, se arată în comunicatul organizaţiei.
„Vocea lui nu va fi niciodată redusă la tăcere”.
Cine e Salman Rushdie
Salman Rushdie, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight's Children” (Copiii din miez de noapte), este cunoscut mai bine pentru „The Satanic Verses” (Versetele satanice) din 1988.
Cartea, văzută ca o blasfemie de mulţi musulmani, a stârnit proteste după care liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, l-a condamnat pe autor la moarte.
Stilul său narativ, un amestec de mit şi fantezie cu realitate, a fost inclus în curentul literar cunoscut sub denumirea de ”realism magic”.
Rushdie este, de asemenea, autor al mai multor romane şi volume de eseuri care privesc lumea contemporană cu luciditate şi uneori cu sarcasm. A debutat în 1975 cu romanul „Grimus”, dar cartea care l-a impus definitiv a fost ”Copiii în miez de noapte”, care a primit şi prestigiosul Booker Prize în 1981. A continuat cu volumul „Ruşinea” (1983), nominalizat pentru acelaşi Premiu Booker în 1984, pe care însă îl ratează, primind în schimb un trofeu francez prestigios, Prix du Meilleur Livre Etranger.
După publicarea volumului „Versetele satanice” (1988), a scris şi alte romane care au impresionat criticii literari şi publicul larg, precum „Harun şi Marea de Poveşti” (1990), ”Ultimul suspin al maurului” (1994), „Furia” (2001), „Seducătoarea din Florenţa” (2009) şi „Joseph Anton: Memorii” (2012).
În februarie 2016, mai multe companii de presă din Iran au adăugat suma de 600.000 de dolari la prima de 3,3 milioane de dolari oferită deja de acest stat pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, după 27 de ani de la emiterea celebrei fatwa (decret emis de un lider religios musulman).
Agenţia de presă Fars a publicat o listă cu 40 de companii de presă din Iran care au decis să facă donaţii în acest scop. Astfel, prima promisă pentru asasinarea celebrului scriitor britanic de origine indiană a crescut cu 600.000 de dolari şi a ajuns la 3,9 milioane de dolari. Agenţia Fars a contribuit la rândul ei cu 30.000 de dolari.
În14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revoluţiei iraniene, e emis o fatwa prin care îi îndemna pe toţi musulmanii din lume să îl asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului său „Versetele satanice”, considerat o insultă la adresa islamului.
De atunci, Salman Rushdie a trăit sub protecţia poliţiei britanice, însă autorităţile iraniene au anunţat că acea fatwa nu poate fi anulată. În 2005, urmând îndemnul lui Ali Khamenei, succesorul lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au îndemnat din nou pe musulmanii din lumea întreagă să îl ucidă pe Salman Rushdie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.