"Nu mi-am închipuit niciodată despărţirea de Ion Caramitru. Era parte din intimitatea intelectuală şi afectivă a vieţii mele", a scris profesorul Ioan Stanomir pe Facebook, iar Ştefan Bănică Jr. a vorbit de "duminica neagră": "Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învăţat de la ei". Radu Afrim a povestit întâlnirile cu marele actor. El a spus: "Abia acum se va vedea (deşi unii nu vor recunoaşte) ce a însemnat Caramitru pentru breasla noastră. El a însemnat în primul rând echilibru". Nicu Alifantis a vorbit despre "o uriaşă pierdere" pentru teatrul românesc.
"O duminică neagră! Azi ne-au părăsit două personalităţi uriaşe ale sportului şi teatrului românesc! Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învăţat de la ei. Dumnezeu sa-i odihnească!", a scris Ştefan Bănică Jr.
Ioan Stanomir, profesor şi critic literar, a scris pe Facebook: "Nu mi-am închipuit niciodată despărţirea de Ion Caramitru. Era parte din intimitatea intelectuală şi afectivă a vieţii mele. De aceea în acest necrolog voi suspenda moartea, pentru a-mi aminti de lumina vocii sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului de Stat din Constanţa, a scris despre Ion Caramitru: "Actor, Regizor, Ministru, Preşedinte UNITER, Director Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti. Un lider puternic. Un prieten. Vă mulţumesc pentru tot, domnule Ion Caramitru! Fie amintirea sa binecuvântată! Condoleanţe Andrei şi întreaga familie!".
Cezar Ouatu: "Mulţumesc Maestre #IonCaramitru! Dumnezeu să vă odihnească în pace! Cum din păcate am spus deja inclusiv la marele nostru român şi sportiv Ivan Patzaichin, #România devine aproape orfană de adevaratele valori într-o societate haotică dereglată total din punct de vedere cultural şi sportiv, iar pe o scară a valorilor pe plan naţional, suntem total daţi peste cap de ceva ani buni fără vreo speranţă într-o evoluţie imediată!".
Nicu Alifantis: "Of, Doamne, ce urâtă zi. S-a stins şi Ion Caramitru. O uriaşă pierdere pentru teatrul românesc. Mulţumesc, Pino pentru tot ce-ai făcut pentru noi. Dumnezeu să te odihnească-n pace! Sincere condoleanţe familiei!".
Lari Giorgescu: "M-am simţit aşa de mai multe ori în viaţă când pur şi simplu nu am ştiut cum să reacţionez. Această manifestare a inevitabilului este atât de intimă, atât de personală, încât mă blochează. De data aceasta, încerc să depăşesc starea în care mă aflu şi să scriu aceste rânduri… Pentru mine, Ion Caramitru a fost un artist uriaş, un profesionist desăvârşit cu o imensă putere de muncă şi cu o grijă părintească pentru colegii în care credea. Am un mare gol in suflet care va râmâne aşa pentru totdeauna. Iţi mulţumesc, Ion Caramitru!".
Radu Afrim: "A murit actorul Ion Caramitru. M-a întristat mult vestea asta. Abia acum se va vedea (deşi unii nu vor recunoaşte) ce a însemnat Caramitru pentru breasla noastră. El a însemnat în primul rând echilibru. Nu i-am adus cuvinte de laudă în timpul vieţii dar nici n-am mers deloc în partea cealaltă. Am amintit in mai toate interviurile întâmplări simpatice care s-au petrecut în timpul lucrului meu la TNB. Sau cum intram plin de probleme în biroul lui şi ieşeam liniştit. Cum privea cu toleranţă şi uşor amuzat ezitările mele în a alege textele de pus în scenă şi faptul că schimbam mai mereu piesele, inclusiv după începerea repetiţiilor. El a fost primul director al TNB care m-a chemat să regizez acolo. Propunerile lui au fost inspirate. El a avut încredere să-mi propună Pădurea spânzuraţilor. Sau Năpasta. Mi-a dat voie să aduc în distribuţii ce oameni din afara teatrului doream. Actori mari din alte teatre sau alte oraşe, tineri actori care n-aveau niciun contract, nicăieri. Câte trei sau şaptesprezece odată. Niciodată la vreo vizionare n-a intrat peste munca mea. Cu discreţie dădea o sugestie. Mi-a dat direcţia artistică a Galei Hop în momentul în care acest proiect era muribund. A renăscut. Apoi mi l-a luat. N-am înţeles de ce, însă nu m-am supărat. Ultima data când am fost în Bucureşti (acum prin iulie) am trecut pe la el prin teatru. Cred c-am stat vreo trei ore. Avea multe de povestit, mai ales despre trecutul teatrului românesc. Înainte să plec mi-a propus să regizez la anul O făclie de Paşte. N-a uitat să adauge că propunerile lui mi-au adus noroc. Nimic nu anunţa atunci ziua trista de azi, nici operaţia la picior pe care o făcuse, nici măcar privirea lui care nu mai era aceeaşi ca acum unsprezece ani, când am stat prima dată în acelaşi birou. Atunci, alături era şi actriţa Ilinca Tomoroveanu. Puneam la cale Avalanşa. Chiar în acest moment, în seara asta joacă la a Teatrul National ultimul spectacol pe care l-am făcut la invitaţia lui Ion Caramitru: Trei surori. Îmi doresc mult ca actorii să ţină un moment de reculegere. Drum lin!".
Vladimir Tismăneanu: "A murit Hamlet: Vestea m-a cutremurat, m-a stupefiat, îl credeam nemuritor. Pot spune aici doar că am avut norocul să-l cunosc pe neasemuitul, inegalabilul, formidabilul actor şi intelectual public Ion Caramitru. Pentru noi, cetăţenii României, doliul este similar cu cel trăit de greci în aceste zile la despărţirea de Mikis Theodorakis. Am avut norocul să-l cunosc, m-a invitat în 2006 să vorbesc in cadrul Conferinţelor Teatrului Naţional despre anul revoluţionar 1956 comparat cu 1968 şi 1989. Avea o adâncă înţelegere a istoriei şi a politicului. A fost un mare patriot care dispreţuia şi detesta orice urmă de şovinism, xenofobie, rasism. De-aici, din Washington, îi transmit prietenului meu Andrei Caramitru deplina mea compasiune. Să te odihneşti în pace, iubitul nostru Pino! În Grecia, trei zile de doliu naţional pentru Theodorakis. Propun trei zile de doliu naţional pentru Caramitru şi Patzaichin".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...