Camera Deputaţilor şi Senatul au şedinţă de plen reunit, marţi, în care au fost respinse rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anii 2017, 2018 şi 2019. Această acţiune atrage demiterea consiliului de administraţie al SRTv, iar Legislativul să numească un director general interimar pentru o perioadă de şase luni. Parlamentul a respins şi raportele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). Astfel şi consiliul de administraţie al SRR a fost demis, iar Parlamentul va numi un director interimar pentru şase luni. Plenul reunit nu a ajuns încă la punctul pe ordinea de zi privind numirea unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE Birourile permanente reunite au decis marţi ca cei care candidează pentru funcţiile de director general interimar la SRTv şi SRR să fie audiaţi în comisiile de cultură, de la ora 19.00, urmând ca aceştia să fie votaţi de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatuuli, marţi, de la ora 19.30.

UPDATE „Respingerea raportului anula de activitate atrage demiterea de drept a consiliului de administratie al SRR. Având în vedere acest lucru, consiliul de administratie al SRR a fost demis. Potrivit aceleiaşi legi, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, în cazul demiterii consiliului de administraţie şi inexistenţei unui director general, Parlamentul numeşte un director general interimar al SRR cu un mandate bine definit ce nu poate depăşi 6 luni”, a explicat Anca Dragu.

Parlamentul a votat şi suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de marţi cu un punct care vizează numirea directorilor interimari ai SRTv şi SRR pentru o perioadă de şase luni. O întrunire a Birourilor permanente reunite are loc, la momentul transmiterii acestei ştiri, pentru a sesiza comisiile parlamentare de specialitate în acest sens.

UPDATE „Respingerea atrage demiterea de drept a consiliul de adminsitratie al SRTv. Prin urma, după respingere rapoartelor de activitate pentru anii 2017, 2018 si 2019, consiliul de administraţie SRTv a fost demis. În cazul în care nu exista consiliu de administraţie Parlamentul numeşte un preşedinte interimar pentru o perioadă de şase luni. Drept urmare, vom solicita propunerea unui preşedinte interimar”, a anunţat preşedinta Senatului Anca Dragu, în plenul reunit de marţi.

Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a solicitat să existe un punct distinct pentru numirea interimarului la şefia SRTv, la fel şi pentru SRR, în cazul în care vor fi respinse rapoartele de activitate.

„Solicit un punct distinct pentru numirea interimarului la şefia SRTv şi dacă se întâmplă la fel şi pentru SRR, propun la fel un punct distinct pentru numirea unui interimar”, a afirmat Andronache.

ŞTIREA INIŢIALĂ Comisiile pentru cultură reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune şi ale Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anii 2017, 2018 şi 2019, condusă în prezent de Doina Gradea. 

Biroul executiv al PNL a decis, luni, ca Ramona Săseanu să preia interimar, timp de şase luni, şefia TVR, au declarat surse liberale, pentru News.ro.

Birourile Naţionale ale USR şi PLUS au decis, în urmă cu câteva săptămâni, să sprijine candidatura lui Liviu Popescu pentru postul de director interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). 

Pentru funcţia de membru al CNA au fost audiaţi următorii: Mircea Toma - membru titular, din partea Guvernului, supleant fiind Dan Radu; Valentin Jucan - membru titular, din partea Guvernului, supleant Rareş Niculescu; Dorina Rusu - membru titular şi susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis, supleant fiin  Oana Mihalache; Ionel Palăr - membru titular, susţinut de PNL, supleant fiind Valentina Postelnicu; Radu Herjeu - membru titular, susţinut de PSD, neavând supleant.

Toţi au primit avize favorabile, cu o majoritate de voturi, excepţie fiind Radu Herjeu, unde a existat un singur vot „pentru”.

Rapoartele SRI în perioada 2015 - 2019, pe ordinea de zi

De asemenea, plenul reunit are pe ordinea de zi rapoartele privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii în anii 2015, 2016,2017, 2018 şi 2019.

Pe ordinea de zi a plenului este inclusă şi scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul privind aprobarea încheierii participării Armatei Române la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan şi redislocarea în România, începând cu data de 1 mai 2021, a contingentului român de militari din Afganistan, la încheierea misiunii.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au mai stabilit că plenul va analiza şi raportul comun al Comisiilor pentru apărare din Senat şi Camera Deputaţilor privind Carta Albă a Apărării.

Înfiinţarea comisiei de anchetă privind datele în perioada pandemiei, în plenul reunit

Pe ordinea de zi a plenului comun de marţi al Parlamentului figurează şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.