Executivul a aprobat, joi, hotărârea privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital. Actul normativ prevede suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 60 de milioane lei pentru desfăşurarea şi dezvoltarea unor proiecte prioritare şi strategice de către Administraţia Centrală precum şi de către instituţiile subordonate. Totodată, un memorandum a fost aprobat de către Guvern care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 25.000 de lei pentru achiziţionarea unor monede din aur clasate în categoria Tezaur, care au circulat pe teritoriul ţării noastre în perioada Regatului Dacic şi ulterior pe teritoriul fostului Imperiu Roman.
Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, proiectele ce necesită finanţare sunt următoarele:
- gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România
- lansarea unor proceduri de achiziţie aferente Programului de Restaurare a Monumentelor Istorice pe anul 2023
- organizarea de către Corul Naţional de Cameră Madrigal-Marin Constantin, pentru prima dată a unui turneu în SUA, în patru mari oraşe
- alocarea de fonduri externe nerambursabile suplimentare pentru proiecte deja contractate în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice necesare datorită creşterii costurilor investiţiilor
- finanţarea Ansamblului Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi a Ansamblului Memorialul Revoluţiei - Decembrie 1989 din Municipiul Timişoara.
De asemenea, Executivul a aprobat, tot joi, memorandumul cu tema: Modificarea limitei de credite de angajament şi credite bugetare pe luna octombrie 2023, pentru bugetul Ministerului Culturii.
Prin memorandum este solicitată aprobarea modificării limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Culturii pe luna octombrie, în sensul suplimentarii creditelor de angajament şi a creditelor bugetare cu suma de 25.000 lei, arată sursa citată.
Suma este necesară în vederea exercitării dreptului de preemţiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru achiziţionarea unor monede din aur clasate în categoria Tezaur, care au circulat pe teritoriul ţării noastre în perioada Regatului Dacic şi ulterior pe teritoriul fostului Imperiu Roman.
Monedele sunt rare în colecţiile muzeelor din România, iar una dintre ele (stater de tip Lysimachos) este unicat şi de o importanţă deosebită pentru istoria ţării noastre, mai indică sursa menţionată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.