Centrul International de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Creativ Inovative CINETic îşi deschide porţile publicului în premieră, în România, în cadrul Unfinished-Festivalul de Arte Vizuale Bucureşti, unde vor fi organizate tururi ale Sistemului Solar, explorări ale spaţiilor urbane ficţionale şi ale unui labirint montagne russe, dar şi primul atelier internaţional de animaţie din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Centrul CINETic (stada Tudor Arghezi nr. 3B din Bucureşti), partener al festivalului Unfinished, lansează în zilele de 23 şi 24 mai, între orele 13.00 şi 19.00, o primă invitaţie publicului pentru a testa cele mai recente proiecte din domeniile artistic, educaţional şi de divertisment. 

În cadrul explorării virtuale, vizitatorii vor putea face tururi virtuale ale Sistemului Solar, vor explora un labirint montagne russe, vor explora spaţii urbane ficţionale şi vor putea opera echipamente industriale, sub forma unor simulări imersive.

Spaţiul imersiv de tip "Cave" este cea mai recentă tehnologie de imersiune într-un mediu virtual, numele său fiind acronimul pentru ”cave automatic virtual environment”.

Tehnologia Cave presupune o retroproiecţie stereoscopică simultană pe trei ecrane acrilice şi o proiecţie simultană pe podea controlată cu ajutorul unor camere de tracking. Luminozitatea proiectoarelor ANSI de 14.000 lumeni, rezoluţia şi dimensunile acestuia (2.8m/1.9) fac ca spaţiul CAVE din cadrul CINETic să fie cea mai avansată platformă pentru simulări 3D stereoscopice la nivel naţional.

Simulările de medii virtuale stereoscopice sunt folosite ca modalitate inovativă de învăţare, medii de antrenament, simulari cu scop terapeutic, sesiuni de pregătire sau proiecte artistice inovatoare. 

Fiecare vizită durează aproximativ 15 minute, iar numărul maxim de persoane care pot explora cubul virtual simultan este de trei. Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani pot participa doar însoţiţi de părinţi.

Un alt eveniment, în cadrul Unfinished, va avea loc în 27 mai, de la ora 16.00, cu ocazia celei de-a VI-a ediții, Animation Worksheep devine primul atelier internațional de animație din România, reprezentând un best of al edițiilor anterioare, dar și primul proiect găzduit de Centrul CINETic, ce se desfășoară în perioada 9 - 30 mai.

Participarea la atelier se bazează pe selecția a șase dintre cei mai buni animatori dintr-un total de 60 de participanți ai edițiilor anterioare, alături de șase animatori români recrutați de echipa Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Cei șase foști participanți sunt Sandu Cojocari, Matei Monoranu, Vadim Ciocazan, Anna Florea, Andra Mirea, Ana Dobrescu, iar ceilalți șase animatori aleși sunt Radu Pop, Bogdan Nedelcu, Claudia Ilea, Luiz Stockler, Paul Mureșan, Aniela Ariton.

Aceștia vor experimenta diverse tehnici de animație, precum 2D desenat, stop-motion, cut-out, 2D digital, 3D, sub îndrumarea unor animatori profesioniști, atât români, cât și străini. Matei Branea, realizatorul personajului Omulan și a emisiunii de televiziune "Planeta Moldova", Tudor Avrămuț, animator al serialului TV "Animat Planet Show", și Bogdan Lazăr, unul dintre animatorii studioului Golem, specializat in producții de animație pentru industria publicitară autohtonă își vor împărtăși experiența și cunoștințele tinerilor participanți ai acestei ediții.

Open Door Animation Worksheep 2016 va fi o incursiune în tehnicile de animaţie utilizate în cadrul programului de training Animation Worksheep 2016 făcută de Vlad Ilicevici şi va prezenta publicului animaţii din ediţiile anteriorare ale Workshopului precum şi sneak-peak din producţiile realizate în ediţia 2016.

Pe 28 mai, de la ora 21.00, pe faţada Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti, vor fi proiecţii de video mapping realizate de Les Ateliers Nomads @ Faţada Unfinished în cadrul workshopului Animation Worksheep.

Animation Worksheep 2016 este un program de training de tip workshop adresat profesioniştilor în domeniul animaţiei organizat de către Asociaţia Culturală Este’N’Est și de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) și în colaborare cu CINETIc- UNATC I.L. Caragiale Bucureşti.

Les ateliers Nomad este un studio de animație specializat în video mapping, animație 3D, post- producție, CGI & scenografie video pentru spectacole de muzică și teatru.

Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative - CINETic a fost realizat în cadrul proiectului cu acelaşi nume, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE).

Valoarea totală a proiectului este de 39.546.495 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.000.000 lei.

Unfinished,  Bucharest Visual Arts Festival, un festival de arte vizuale unic în Europa de Sud, va aduce în prim plan, în perioada 5 - 29 mai, cele mai revoluţionare producţii ale ultimilor ani în materie de jurnalism multimedia, instalaţii, film experimental, realitate vrituală şi artă computaţionala şi digitală.

Spaţiile care vor gazdui festivalul în acest an sunt unele dintre cele mai noi şi active spaţii expoziţionale ale momentului din Bucureşti: Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB, Piata Universităţii, şi Universitatea Naţionala de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” care va pune la dispoziţie nou înfiinţatul Centru Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.