Un serial animat despre momente esenţiale din viaţa lui Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns până în prezent în spaţiul cosmic, a fost lansat online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Animation Worksheep, atelier intensiv de animaţie, a lansat primul episod dintr-o serie de 12 scurtmetraje de animaţie Pixel Art despre momentele esenţiale din viaţa lui Dumitru Dorin Prunariu.

Intitulat „Sputnik & Gagarin”, primul episod din această serie web animată este dedicat momentelor declanşatoare de fantezie din copilăria şi adolescenţa lui Dumitru Prunariu, născut în 1952, la Braşov.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Primul dintre acestea, lansarea primului satelit artificial al Pământului, botezat Sputnik 1, are loc pe când Dumitru Prunariu avea vârsta de 5 ani. Patru ani mai târziu, în jurul orei 09.00, cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin devenea primul om care zbura în spaţiul cosmic, un prim pas din proiectul spaţial ambiţios al URSS, numit „Vostok”.

La 14 mai 1981, pe când avea 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a ajuns vreodată în spaţiul cosmic, şi singurul până în prezent. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Această serie de animaţii scurte, cu Dumitru Prunariu în centru, a fost iniţiată în cadrul celei de-a 11-a ediţii ale atelierului Animation Worksheep, care a avut loc între 31 august – 22 septembrie 2018, la Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic.

O echipă formată din 13 tineri animatori, sub îndrumarea lui Dan Panaitescu, Ion Aramă, Radu Pop şi Vlad Ilicevici, au pus bazele acestui proiect la care au continuat să lucreze Ion Aramă şi Radu Pop, până în prezent.

Un proiect organizat de Asociaţia Culturală Estenest, condusă de Vlad Ilicevici, Animation Worksheep este singurul atelier intensiv de film de animaţie din România, care îşi propune să reproducă ritmul şi stilul de lucru din marile studiouri de animaţie internaţionale.

În cadrul aceleiaşi ediţii din toamna trecută a fost produs videoclipul animat al piesei „Sorcova” (Viţa de Vie) de pe a doua parte a materialului discografic „Şase/Şase”.

Cea de-a 12-a ediţie Animation Worksheep se desfăşoară în această perioadă, la CINETic. Tema atelierului care a avut startul pe 1 martie şi care durează trei săptămâni este interacţiunea dintre muzică şi animaţie, modalităţile prin care cele două se pot influenţa şi potenţa reciproc.

O nouă echipă de tineri animatori, îndrumaţi de aceiaşi specialişti ai industriei, vor realiza produse animate pentru proiectul muzical al Mariei Balabaş şi Alexander Arpeggio, care explorează sunetul din perspective noi, nonconformiste.

Noua generaţie de worksheeperi va lucra la un videoclip animat realizat în tehnica stopmotion, care va ajuta publicul să se familiarizeze cu activitatea Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic.

Animation Worksheep este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.