Evenimentul artistic ”Instalart/ Sculptura/ 000”, gândit în contextul Timişoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021, aduce pe o stradă a oraşului opere de artă, printre care un nor gigant într-o cuşcă, dar şi aproximativ o mie de cranii umane.
Potrivit organizatorilor, proiectul prezintă instalaţii şi sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse de artistul vizual Marius Leonte şi de tinerii săi invitaţi – doctoranzi, masteranzi, studenţi şi absolventi ai Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara.
Lansarea evenimentului artistic are loc joi, iar manifestarea se va desfăşura timp de 14 zile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Fiecare lucrare invită la introspecţie. Un nor gigantic într-o cuşca pune în discuţie sistemul. Copacii – tornada atrag atenţia asupra consumerismului şi propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, şi mai înalţi decât un stat de om. Unul din artişti sondează în propria trecere în nefiinţă, şi îşi prezintă… înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii. Cine a învins frica de moarte, a învins viaţa. Un altul e gata să-şi bea sângele, într-un demers atipic de autocunoaştere”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Timp de 14 zile, sculpturile şi instalaţiile artistilor vor putea fi admirate în spaţiul de la Casa Artelor – Galeria Pygmalion, Galeria Subterană, dar şi de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha din Timişoara.
Proiectul ”Instalart/ Sculptura/ 000” este gândit de Marius Leonte ca ”un exercitiu invaziv al artei contemporane în spaţiul public”.
”Este un anunţ/ enunţ că arta există, că oamenii au nevoie de ea şi că artiştii sunt pregătiţi să răspundă acestei nevoi”, arată Leonte.
Expoziţia este produsul unui workshop ce s-a desfăşurat, între 25 august şi 10 septembrie, în curtea Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, în cadrul căruia artiştii au propus un obiect, o instalaţie, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunităţi şi a fost realizată în contextul Timişoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.