Arheologii au descoperit, la începutul săptămânii, o vestigie din secolul I, după Hristos, dezgropată la Poitiers în timpul săpăturilor pentru lucrări municipale. Acest sol al unei galerii interioare antice constituie o nouă mărturie a istoriei galo-romană a oraşului, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La câţiva metri de biserica Notre-Dame-la-Grande, în centrul oraşului Poitiers, şapte specialişti ai Institutului naţional de cercetări arheologice preventive (Inrap) au dezgropat un mare mozaic roman alcătuit din 500.000 de piese şi lung de 25 de metri pătraţi. 

Nu este prima dată când vestigii din această epocă au fost descoperite pe străzile din Poitiers. Dar starea de conservare a acestui mozaic alb şi negru şi anvergura sa îl fac excepţional. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De la 11 iunie, echipa Institutului a săpat o zonă de 230 de metri pătraţi în apropierea grădinii Drepturilor Omului. Aceste cercetări au fost obligatorii pentru viitoarele lucrări de modernizare a transportului public din oraş. 

Pietrele prezente în jurul marelui mozaic sugerează faptul că acesta a constituit solul pentru un edificiu grec apoi roman deschis către cer şi înconjurat de coloane. De asemenea, un alt mozaic, de talie mult mai modestă şi în stare mai puţin bună, a fost dezgropat. 

Poitiers, numit Limonum în epoca galo-romană, este un exemplu de oraş reconstruit şi reamenajat după modelul urban roman.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.