Un glob pământesc din secolul 16 va fi scos la licitaţie şi ar putea fi vândut pentru zeci de mii de lire sterline, potrivit BBC.
Sfera din lemn sculptat acoperit cu hârtie, care este datată 1550 - 1560, a fost adusă de proprietarul ei din nordul Ţării Galilor să fie evaluată de Hansons Auctioneers.
Australia lipseşte de pe glob, deoarece europenii nu ştiau la acea vreme de existenţa continentului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Globul a aparţinut iniţial maiorului Edward Croft-Murray, îngrijitorul tipăriturilor şi desenelor la British Museum. El era unul dintre aşa-numiţii „Monuments Men” care au făcut eforturi pentru salvarea artefactelor culturale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Părţile cartografiate ale globului, realizate din hârtie gravată, prezintă monştri marini, iar America de Nord este numită „Devicta ann 1530".
Jim Spencer de la casa de licitaţii a afirmat că piesa este considerat că a fost creaţia fizicianului şi geografului francez Francois Demongenet sau realizată după un concept al lui.
„Cât priveşte valoarea, părerea generală este că reprezintă o necunoscută şi va fi foarte interesant de urmărit. Globul nostru pare că ar putea fi cel mai vechi oferit vreodată la o licitaţie”, a adăugat el.
El va fi scos la vânzare vineri, iar estimarea este de 20.000 - 30.000 de lire sterline, însă Spencer se aşteaptă ca preţul final să fie mult mai mare.
Cel mai vechi glob pământesc cunoscut este Erdapfel din 1492.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.