Cea de-a 19-a ediţie a festivalului Cerbul de Aur, care va începe joi la Braşov, dispune de un buget de aproximativ 1,4 milioane de euro alocat de Televiziunea Română şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, iar preşedintele-director general al TVR a anunţat miercuri că foarte curând va începe pregătirile pentru ediţia de anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 5,9 milioane de lei (circa 1,3 milioane de euro) din bugetul Societăţii Române de Televiziune pe 2019 au fost alocaţi pentru ediţia de anul acesta, potrivit unui răspuns oferit de Televiziunea Română la solicitarea News.ro.

În plus, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a alocat suma de 110.000 de euro pentru această ediţie, după cum au precizat miercuri, pentru News.ro, reprezentanţi ai TVR.

Cea de-a 19-a ediţie a festivalului Cerbul de Aur va avea loc în perioada 22 - 25 august, în Piaţa Sfatului din Braşov. Doisprezece solişti din zece ţări vor concura pentru premii în valoare totală de 55.000 de euro. 

O ediţie „spectaculoasă”, după cum a numit-o Doina Gradea, preşedintele-director general al TVR, la conferinţa de presă de miercuri, cea de anul acesta va avea loc sub sloganul „Povestea noastră continuă”. Programul este unul „extraordinar”, cu două seri de concurs, una de gală - când vor fi anunţate premiile concursului - şi o seară specială de folclor şi tradiţii româneşti, unde o mare pondere o va avea muzica lăutărească.

„Vă anunţ de acum şi anunţ şi partenerii că în cursul lunilor următoare vom lua, împreună cu colegii mei din TVR, toate aprobările necesare pentru organizarea ediţiei de anul viitor. Aşadar, povestea noastră continuă şi anul viitor, să sperăm”, a declarat Gradea.

Ea a adăugat că ediţia de anul acesta este produsă împreună cu Societatea Română de Radio.

Secretarul de stat Alexandru Pugna, reprezentant al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a subliniat: „Mă bucur că anul trecut sprijinul financiar venit de la Guvernul României prin MCIN, care a constituit aproximativ 75% din cheltuielile de anul trecut ale festivalului, a reînviat festivalul după o perioadă de 9 ani. Suntem alături şi în acest an de televiziunea naţională, prima din viaţa românilor, cu o sumă considerabilă. Vă asigur, doamnă Gradea, că şi anul viitor Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va fi alături de dumneavoastră şi de organizatorii locali (Consiliul judeţean Braşov şi Primăria Braşov, n.r.)”.

El a numit festivalul „o acţiune extraordinară prin care promovăm muzica uşoara românească, în primul rând” şi consideră că Cerbul de Aur se înscrie între cele mai importante evenimente culturale pe care MCIN le sprijină financiar, în aceeaşi linie cu Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul de Teatru de la Sibiu, TIFF, Gala premiilor UNITER şi festivalul Crizantema de Aur.

Anul trecut, ministerul a alocat 1 milion de euro pentru Cerbul de Aur.

Prima seară a Festivalului Cerbul de Aur va fi deschisă de Zoli Toth, alături de ansamblul de percuţie Cantus Mundi, pentru ca, după încheierea secţiunii de concurs, interpreţii Laura Bretan, Ester Peony, care a reprezentat anul acesta România în concursul Eurovision, şi Olivier Kaye, laureat cu premiul I la ediţia de anul trecut a concursului Cerbul de Aur, să suţină un recital. Invitatul special al serii va fi Ştefan Bănică Jr.

La Braşov vor concerta Ronan Keating, Emeli Sandé, Irina Rimes, Corina Chiriac, protagonista unui moment dedicat împlinirii a 40 de ani de la primul show color al Televiziunii Române, şi Gheorghe Zamfir.

Un fragment din musicalul „We will rock you”, pus în scenă de Răzvan Mazilu, va fi prezentat sâmbătă, în timpul galei festivalului Cerbul de Aur.

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă va susţine un recital în ultima seară a festivalului, în cadrul spectacolului de folclor. Printre artiştii invitaţi ai serii se numără Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu şi Daniela Condurache. Loredana (membră a juriului) şi trupa Agurida vor cânta alături de orchestra Lăutarii, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Lidia Buble, la prima sa apariţie pe scena festivalului, Alexandra Ungureanu, Ionuţ Ungureanu şi Provincialii vor urca, de asemenea, pe scenă.

Interpreta Loredana Groza, compozitorul Vasile Şirli, cântăreţul şi fostul prezentator al festivalului Ricky Dandel, artista belgiano-franceză Victor Laszlo şi cantautorul italian Erminio Sinni sunt membrii juriului.

Anul trecut, interpreta Iniz Neziri din Albania a câştigat marele trofeu al festivalului internaţional Cerbul de Aur, în valoare de 25.000 de euro.

Eda Marcus, prezentatoare de ştiri sportive de la TVR, şi cântăreţul şi actorul Elvin Dandel vor fi gazdele festivalului.

Biletele pentru Cerbul de Aur au fost puse în vânzare la mai multe categorii, cu preţuri pornind de la 70 de lei. Ele sunt disponibile pe Eventim.ro.

În fiecare zi de festival, accesul publicului se va face începând cu ora 19.30, până la ora 20.45.

Festivalul, lansat în urmă cu 51 de ani, a fost reluat în 2018, după o întrerupere de 9 ani.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 18 ediţii. De-a lungul anilor, la festival au participat, între alţii, Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink şi Sheryl Crow.

Cerbul de Aur va fi transmis, în direct şi în exclusivitate, pe TVR 1, TVR HD, TVR Moldova, TVR Internaţional şi platforma TVR+.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.