O serie de tururi ghidate gratuite şi conferinţe dedicate Centenarului Marii Uniri vor fi organizate în incinta istorică a palatelor brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în fiecare sâmbătă şi duminică, în perioada 16 iunie-29 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ghid va fi istoric de artă dr. Oana Marinache. Organizator: Primăria Generală a Capitalei prin Centrul de cultură "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului". 

Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 12.00 are loc primul tur ghidat gratuit în incinta istorică a palatelor brâncoveneşti de la Mogoşoaia, punctul de întâlnire fiind Biserica Sfântul Gheorghe. De la ora 13.30, în Salonul "Domniţa Bălaţa", va avea loc conferinţa publică "Personalităţi culturale: Ion I.C. şi Eliza Brătianu".

Înainte de a juca un rol politic decisiv pentru destinul României, Ion I. C. Brătianu (1864-1927) se formează în domeniul tehnic, la Politehnica şi Şcoala de Poduri şi Şosele de la Paris. La întoarcerea în ţară, va lucra în echipa inginerului Anghel Saligny, aducându-şi contribuţia la realizarea căii ferate Feteşti-Cernavodă, construcţia portului de la Cernavodă, lărgirea căii ferate Bacău-Piatra Neamţ, realizarea podului peste Dunăre. Cu ajutorul arhitectului Petre Antonescu, se va implica în transformarea casei modeste de la Florica într-un conac impunător, care să găzduiască întreaga familie Brătianu.

Soţia sa, Elisa Ştirbey (1870-1957), s-a născut într-una dintre cele mai importante familii boiereşti, fiind nepoată a domnitorului Barbu D. Ştirbey (1799-1869) şi fiica omului politic Alexandru B. Ştirbey (1837-1895), Elisa a devenit în 1890 soţia lui Alexandru Marghiloman (1854-1925) şi în 1907 a lui Ion I. C. Brătianu (1864-1927). S-a implicat în activităţi mondene, patronând societăţi filantropice şi culturale, contribuind activ la dezvoltarea grădinilor publice din Bucureşti şi a încurajat păstrarea meşteşugurilor populare.

După moartea soţului ei, înfiinţează una dintre cele mai importante instituţii culturale bucureştene din secolul al XX-lea: Aşezămintele culturale "Ion I. C. Brătianu". Dincolo de cinstirea memoriei soţului ei, fost prim-ministru al României, s-a implicat alături de arhitectul Petre Antonescu în extinderea clădirilor de pe proprietatea sa şi a permis accesul publicului la bogata şi valoroasa bibliotecă, de care s-a îngrijit şi pe care a îmbogăţit-o în perioada 1929-1948.

Transport public Bucureşti-Mogoşoaia: de la gura de metrou 1 Mai (Piaţa Chibrit) circulă la fiecare 15-20 minute linia 508 către Mogoşoaia (staţia Palat brâncovenesc), preţ călătorie 2 lei. Transport privat: taxă de parcare 2 lei/zi/autovehicul. 

Palatul este deschis în fiecare zi, de marţi până duminică, între 10.00 - 18.00. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.