Ministrul Culturii, Raluca Turcan, cataloghează drept „divertisment de proastă calitate” scena de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris care pare inspirată din Cina cea de Taină. „Aar fi bine ca, pe viitor, organizatorii unor astfel de evenimente simbolice, cu valenţe foarte puternice, să fie atenţi până în ultimul detaliu, inclusiv la componentele de divertisment”, este de părere Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am considerat că este un divertisment de proastă calitate care a umbrit o ceremonie de altfel impresionantă şi un derapaj care în loc să adune oamenii în jurul acestui eveniment sportiv care scoate ce este mai frumos în competitori şi care ar trebui să unească, a creat disensiune. Dar ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost cu adevărat fastuoasă. Ulterior şi-au cerut scuze şi ar fi bine ca, pe viitor, organizatorii unor astfel de evenimente simbolice, cu valenţe foarte puternice să fie atenţi până în ultimul detaliu, inclusiv la componentele de divertisment”, a declarat Raluca Turcan în emisiunea Insider Politic, sâmbătă, la Prima Tv. 
O imagine pe care mulţi au considerat-o ca fiind inspirată din Cina cea de Taină, celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci, a provocat nemulţumirea unei părţi a publicului, dar şi a unor oficiali ai Bisericii, în condiţiile în care scena includea travestiţi, fiind catalogată de unii dintre privitori drept o parodie la adresa creştinismului. 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Thomas Jolly, directorul artistic şi creierul din spatele ceremoniei de deschidere extravagante, a declarat că subversiunea religioasă nu a fost niciodată intenţia sa.
Scena a fost de fapt inspirată  de o pictură olandeză din secolul al XVII-lea reprezentând zeii olimpici greci, au susţinut ulterior istoricii de artă.

Organizatorii ceremoniei au prezentat scuze catolicilor şi altor grupuri creştine indignate de un "tablou" kitsch din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care a parodiat celebra pictură "Cina cea de Taină" a lui Leonardo Da Vinci, relatează Reuters.

Segmentul, care a prezentat un tablou ce amintea de scena biblică în care Iisus Hristos şi apostolii săi împărtăşesc ultima masă înainte de crucificare, moment de la JO în care au apărut drag queens, un model transsexual şi un personaj întruchipând în zeul grec al vinului, Dionysos, a stârnit consternarea Bisericii Catolice şi a dreptei religioase din America.

"În mod clar, nu a existat niciodată o intenţie de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranţa comunităţii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Paris 2024, Anne Descamps, în cadrul unei conferinţe de presă. "Credem că această ambiţie a fost atinsă. Dacă oamenii s-au simţit jigniţi, ne pare foarte rău."

Parchetul din Paris a deschis miercuri o anchetă pentru hărţuire informatică, prejudiciu adus directorului artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Thomas Jolly, care a depus o plângere, potrivit AFP care citează surse apropiate cazului.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.