National Endowment for the Humanities (NEH) a lansat un apel pentru artiştii interesaţi să creeze statui pentru Grădina Naţională a Eroilor Americani a preşedintelui Trump. Agenţia federală spune că grantul face parte din „pregătirea pentru celebrarea de către naţiune a 250 de ani de la Declaraţia de Independenţă în 2026” şi va include „statui în mărime naturală a 250 de mari personalităţi din trecutul Americii care au contribuit la patrimoniul nostru cultural, ştiinţific, economic şi politic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Donald Trump a venit prima dată cu planul său pentru o „Grădină naţională a eroilor americani” la sfârşitul primului său mandat, înainte ca preşedintele Joe Biden să îl prezinte în linişte după ce l-a înlocuit pe Trump la Casa Albă. Acum, cu Trump din nou în Biroul Oval - şi cu marcarea a 250 de ani ai ţării - proiectul a revenit. National Endowment for the Humanities doreşte să comande 250 de statui ale unor americani celebri dintr-o listă prestabilită, care să fi  expuse într-un loc care urmează să fie stabilit.

Nu este clar cine a alcătuit lista celor 250 de persoane care urmează să fie onorate. Aceasta include nume care sunt în mare parte recunoscute şi ale căror realizări sunt cunoscute: politicieni precum Abraham Lincoln şi John F. Kennedy; juriştii Ruth Bader Ginsburg şi Antonin Scalia; activişti precum Martin Luther King Jr. şi Harriet Tubman; celebrităţi precum John Wayne şi Julia Child; şi vedete sportive precum Kobe Bryant şi Babe Ruth.

Grădina statuilor coincide cu un ordin executiv din martie 2025 în care administraţia Trump a denunţat ceea ce a considerat a fi un revizionism istoric care a reformat „moştenirea de neegalat a ţării de promovare a libertăţii, a drepturilor individuale şi a fericirii umane”. În schimb, aceasta a construit o poveste a naţiunii care a portretizat-o „ca fiind în mod inerent rasistă, sexistă, opresivă sau cu alte defecte iremediabile”, ceea ce „favorizează un sentiment de ruşine naţională”.

„Nu trebuie să accentuăm prea mult negativul”, a explicat Lindsey Halligan, o avocată de asigurări în vârstă de 35 de ani, care este numită în ordin ca una dintre persoanele însărcinate cu reformarea muzeelor care primesc fonduri guvernamentale.

„Trump se prezintă adesea ca un om al poporului. Dar, în calitate de istorici, nu considerăm că o grădină a eroilor este un efort populist. Pentru noi, aceasta reprezintă o abordare de sus în jos a istoriei Statelor Unite, asemănătoare hagiografiei pe care americanii o primesc deja în mod regulat din filme, televiziune şi sporturi profesioniste”.

Şi aceasta are un cost: va fi plătită cu fonduri care au fost alocate anterior pentru a spune poveşti despre oameni şi locuri care pot fi mai puţin familiare decât cifrele propuse pentru grădina lui Trump. Dar care sunt totuşi semnificative pentru nenumărate comunităţi din întreaga naţiune.

Fixaţia lui Trump asupra personalităţilor americane este adiacentă teoriei „marelui om” al istoriei.

În 1840, filozoful şi istoricul scoţian Thomas Carlyle a publicat „On Heroes, Hero-Worship, and the Heroic in History”, în care susţinea că „Istoria lumii nu este decât biografia marilor oameni”.

Biologul şi eugenistul american Frederick Adams Woods a îmbrăţişat teoria marilor oameni în lucrarea sa din 1913, „The Influence of Monarchs: Steps in a New Science of History”. În această lucrare, el a studiat 386 de conducători din Europa de Vest din secolul al XII-lea până la Revoluţia franceză. El a propus o măsură ştiinţifică pentru a cuantifica impactul relativ pe care aceşti conducători l-au avut asupra cursului civilizaţiei.

Grădina de eroi a lui Trump reflectă înclinaţia sa de a sărbători bogăţia, campionii şi succesele, asemănător cu ceea ce Walt Disney a încercat să surprindă cu atracţia sa din Disney World, Carousel of Progress, care evidenţiază progresele tehnologice americane.

Cu toate acestea, Statele Unite au deja o sală naţională a statuilor, inaugurată în Capitoliul SUA în 1870. Fiecare stat a contribuit cu două statui; de exemplu, Massachusetts îi onorează pe Samuel Adams şi John Winthrop, în timp ce Ohio îi celebrează pe James Garfield şi Thomas Edison.

În prezent, există 102 statui, însă doar 14 femei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.