Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-13 au revenit pe Pământ, sâmbătă, după şase luni petrecute pe Staţia Spaţială Chineză, informează AFP.
Este vorba despre o nouă etapă reuşită pentru Beijing în cadrul programului său spaţial ambiţios prin care vrea să concureze cu Statele Unite, Europa şi Rusia.
După ce a declanşat paraşuta roşie şi albă, capsula de revenire unde se afla echipajul - format din o femeie şi doi bărbaţi - a aterizat cu puţin îniante de ora 10.00 (2.00 GMT) în deşertul Mongoliei (nordul Chinei).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Capsula de revenire a Shenzhou-13 a aterizat cu succes", s-a anunţat la televiziunea de stat CCTV.
Imaginile în direct la CCTV au arătat aterizarea capsulei într-un nor de praf. Echipele de la sol s-au apropiat de capsulă cu elicopterul.
Echipa de la sol a aplaudat astronauţii care au declarat pe rând că se simt "bine".
Cu 183 de zile petrecute în spaţiu, echipajul a doborât recordul naţional precedent pentru un sejur spaţial, care a fost de 92 de zile şi a fost stabilit în 2021, cu ocazia misiunii cu echipaj uman Shenzhou-12.
Echipajul a fost fomrat din trei piloţi ai armatei: comandantul Zhai Zhigang (55 de ani), colega sa Wang Yaping (42 de ani) şi Ye Guangfu (41 de ani) care a efectuat primul său zbor.
Denumită de chinezi Tiangong ("Palatul celest"), dar cunoscută şi după acronimul englezesc CSS, construcţia Staţiei trebuia terminată până la finalul lui 2022.
Asemănătoare ca dimensiune cu Mir, durata sa de viaţă trebuie să fie de 15 ani.
O analiză a stării de sănătate a astronauţilor din Shenzhou-13 va permite Chinei să afle mai multe despre impactul absenţei prelungite a gravitaţiei asupra organismelor.
În şase luni, echipajul a continuat şi construcţia staţiei, a condus două cursuri pe internet pentru şcolari chinezi, a efectuat experimente şi şi-a perfecţionat rezistenţa la un sejur de lungă durată.
Următoarele etape în construcţie: trimiterea unei nave de marfă în mai şi apoi o altă misiune cu echipaj, Shenzhou-14, care ar trebui să fie lansată în iunie.
Ultimele două module ale staţiei spaţiale urmează să fie trimise din iulie.
Începând cu Shenzhou-14, Staţia Spaţială Chineză va trebui să fie ocupată în permanenţă.
Ambiţia Chinei de a construi propria staţie spaţială a fost determinată de refuzul american de a acceptat chinezi pe Staţia Spaţială Internaţională - un program coordonat de NASA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.