Yamamoto Noh Theatre (Japonia), în parteneriat cu Centrul de Proiecte Timişoara şi Teatrul Naţional Timişoara, organizează un spectacol inedit, la Timişoara, „Inima teatrului Noh”, miercuri, în data de 22 iunie a.c.. Reprezentaţia de teatru în stil Noh, una dintre cele mai vechi forme de teatru tradiţional japonez, este inclusă în patrimoniul cultural UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Şapte artişti vor urca pe scena Teatrului Naţional şi vor prezenta publicului timişorean câteva fragmente alese din piesele în stil Noh „Tamura" şi „Tenko". Între cele două acte, actorii vor face o prezentare a instrumentelor şi tehnicilor stilului specfic.  Evenimentul face parte din componenta Power Station a Programului Cultural Timişoara 2023”, se arată într-un comunicat de presă, de vineri, al Centrului de Proiecte din cadrul Primăriei Timişoara.
 
Membrii Yamamoto Noh Theatre  vor susţine în data de 21 iunie un workshop la Facultatea de Muzică şi Teatru în faţa a 20 de tineri studenţi. Aceştia le vor vorbi despre cea mai veche formă de teatru noh, tehnicile, postura şi energia acestuia. 
 
”Teatrul Noh a luat naştere în urmă cu aproximativ 700 de ani şi rămâne cea mai veche formă de teatru cu măşti care a supravieţuit în lume. Este o artă meditativă care trebuie savurată în principal prin intermediul imaginaţiei. În Japonia antică, Noh se juca în temple şi sanctuare ca ofrandă pentru zei, iar mai târziu a evoluat în arta ceremonială oficială a curţii Shogunului. A jucat un rol esenţial în formarea valorilor clasei samurailor şi, ulterior - a identităţii culturale a Japoniei”, se arată în comunicat. 
 
Înfiinţat în 1927, Yamamoto Noh Theater este cel mai vechi teatru Noh din Osaka, desemnat drept patrimoniu cultural intangibil al Japoniei. Teatrul găzduieşte şi organizează diverse evenimente, majoritatea în domeniul artelor spectacolului tradiţional şi clasic japonez. Teatrul Yamamoto Noh combină arhitectura tradiţională cu tehnologia modernă, cum ar fi iluminatul cu LED-uri şi subtitrările multilingvistice, distrând şi educând astfel nu numai un public numeros japonez, dar şi internaţional. Unul dintre principalele obiective ale teatrului este de a prezenta drama clasică japoneză Noh ca pe o artă interpretativă străveche încă vie şi relevantă. Începând cu 2010, Teatrul Yamamoto Noh a prezentat anual Noh în afara Japoniei, cu peste 30 de spectacole şi 40 de ateliere desfăşurate în ţări precum Bulgaria, România, Slovacia, Franţa, Finlanda, Macedonia de Nord, Albania etc. Teatrul a colaborat cu instituţii culturale şi diplomatice locale.
 
Spectacolul de la Timişoara va fi susţinut în limba japoneză, cu subtitrare în engleză şi română. 
 
Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.