Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia), cele trei Capitale Europene ale Culturii din anul 2023, au transmis titlul către noile capitale Europene ale Culturii din anul 2024: Bodø (Norvegia), Bad Ischl (Austria) şi Tartu (Estonia), în cadrul unei ceremonii care a avut locla Muzeul Acropole din Atena, Grecia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La evenimentul de predare a titlului, au fost prezenţi, din Timişoara, Ramona Laczko David, coordonatoarea programului Timişoara 2023 şi Cosmin Tabără, viceprimarul Municipiului Timişoara.

”Peste 2.000 de evenimente, organizate de peste 800 de organizaţii româneşti şi internaţionale, de la spectacole de dans contemporan în curţi interioare, la instalaţii sonore în sinagogi, de la concerte în premieră în România, la expoziţii de artă contemporană în muzee şi spaţii inedite, ateliere de creaţie, conferinţe şi multe altele, au luminat oraşul Timişoara în 2023 şi vor continua să o facă şi în 2024.Timişoara – Capitala Europeană a Culturii a întărit convingerea că actul cultural joacă un rol semnificativ în dezvoltarea socială şi economică a oraşului şi că puterea imaginaţiei este esenţială în parcursul de transformare al oraşului. Bogăţia texturii urbane, care include peste 10.000 de clădiri istorice, spaţii publice generoase şi cartiere istorice cu identităţi distincte, combinate cu dezvoltarea coridoarelor verzi-albastre de-a lungul Canalului Bega, fac ca oraşul să fie atractiv pentru familii, profesionişti relocaţi din întreaga lume şi spirite libere care călătoresc cu rucsacul în spate prin Europa”, se precizează într-un comunicat de presă al Centrului de Proiecte Timişoara.

Cosmin Tabără, viceprimarul Municipiului Timişoara, a declarat că „momentul în care Timişoara a câştigat titlul nu putea fi unul mai bun, pentru că a reînviat spiritul creativ şi mândria locală. 1,3 milioane de participanţi s-au bucurat de cele 2.000 de evenimente care au avut loc anul trecut, iar peste 3.000 de voluntari au activat în întregul oraş”.

Bodø (Norvegia) va fi prima Capitală Europeană a Culturii de dincolo de Cercului Polar. Cel mai mare proiect cultural din Norvegia din ultimii 10 ani, Bodø 2024, îşi propune să atragă peste 500.000 de vizitatori pentru ceea ce va fi cea mai lungă petrecere din lume – un an întreg de sărbători într-o regiune care se întinde pe o distanţă de peste 800 km de la nord la sud. 1.000 de evenimente vor avea loc pe parcursul anului 2024. Printre cele mai importante evenimente din program se numără singura Bienală de Land Art din Europa; o mare sărbătoare cu ocazia Solstiţiului de Vară; artă, film şi teatru Sámi; un festival al libertăţii; o călătorie istorică de-a lungul căii ferate Nordland; un concert într-o peşteră scufundată; o nouă sculptură de 10 metri înălţime în largul mării; o expoziţie despre laureatul premiului Nobel pentru literatură Knut Hamsun; o operă despre stocurile de peşte; un festival al mâncării arctice; primul festival al luminii din Nordland – şi multe altele. Ceremonia de deschidere a Capitalei Europene  a Culturii va avea loc în data de 3 februarie

Bad Ischl - regiunea Salzkammergut (Austria) este prima Capitală Europeană a Culturii într-un peisaj rural alpin, care reuneşte locuitori din 23 de municipalităţi şi două landuri austriece care vor lucra împreună pe parcursul unui an întreg. Peisajele de poveste din regiune au adus aici, de-a lungul vremii, nobilimea austriacă. Împăratul Franz Joseph I şi împărăteasa Elisabeta (Sisi) au petrecut numeroase veri în Bad Ischl şi tot aici s-au logodit în anul 1853. Ceremonia de deschidere a Capitalei Europene a Culturii la Bad Ischl se va desfăşura în 20 ianuarie când va avea loc un spectacol cu Tom Neuwirth, cunoscut sub numele de Conchita Wurst, care a câştigat concursul Eurovision în 2014. Artistul provine din regiunea Salzkammergut. El va urca pe scenă alături de un grup de muziciene rap şi un cor de o mie de voci care vor cânta iodlere şi folclor alpin.

Capitala Europeană a Culturii Tartu 2024 este principalul eveniment din Estonia şi cel mai mare proiect de cooperare regională între Tartu şi Estonia de Sud. Programul de un an din Tartu şi din sudul Estoniei, care aduce 1.000 de evenimente pentru persoane de toate vârstele, prezintă povestea Artelor Supravieţuirii. Ceremonia de deschidere a Capitalei Europene a Culturii este programată în data de 26 ianuarie. În vară sunt programate evenimente, precum ”Kissing Tartu” (eveniment de sărut în masă) sau Festivalul de discuţii în saună ”Adevărul gol”. Tartu Pride va avea loc în perioada 12-18 august – în 2024 căsătoria între persoane de acelasi sex va fi legală în Estonia pentru prima dată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.