Tenorul Corneliu Murgu, fost director al Operei Naţionale Române din Timişoara timp de 19 ani, a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Tristă aniversare a Operei Naţionale Române din Timişoara la împlinirea a 74 de ani de la primul spectacol al acestei instituţii. Marele tenor de talie internaţională Corneliu Murgu şi cel care a condus timp de 19 ani destinele Operei timişorene a trecut astăzi în eternitate. Cariera artistică a timişoreanului Corneliu Murgu a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, răspândită pe cinci continente şi strălucind pe cele mai importante scene ale lumii, de la Staatsoper din Viena la Tokyo, de la Munchen la Metropolitan din New York, de la Covent Garden din Londra la Johannesbourg şi de la Paris la Melbourne alături de cei mai mari artişti ai generaţiei sale", au transmis reprezentanţii Operei din Timişoara, marţi, într-un comunicat de presă.

Corneliu Murgu şi-a continuat studiile de specialitate începute în ţară la una dintre cele mai înalte şcoli de canto – Conservatorul din Florenţa, perfecţionându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco. El a obţinut importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) şi la Treviso (1978), dar mai ales prin contracte cu cele mai renumite opere italiene: Roma, "La Fenice”, "Terme di Caracalla”, "Giuseppe Verdi” din Trieste, Arena din Verona.

Calitatea vocală excepţională l-a recomandat pentru rolurile repertorului spinto cum ar fi: Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson, culminând cu Canio şi Otello.

După debutul excepţional în rolul Riccardo din "Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din "Turnadot” de G. Puccini.

Fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.

Corneliu Murgu a contribuit în mod constant la galele organizate de UNESCO şi UNICEF.

"În toată această excepţională activitate şi subliniind ori de câte ori a avut posibilitatea că este originar din Timişoara – oraşul în care s-a declanşat Revoluţia Română din 1989, s-a implicat în organizarea a două concerte în beneficiul României, la 26 decembrie 1989 la Paris şi la 30 ianuarie 1990 la Viena", arată sursa citată.

În perioada mandatului de director general al Operei Naţionale Române din Timişoara (2000-2019), a continuat Festivalul Internaţional "Timişoara Muzicală”, a pus bazele Festivalului de operă şi operetă în aer liber, a înscris instituţia în Asociaţia "Central & Estern Europeans Contries” dedicată operelor din ţările aflate în centrul şi estul continentului şi care a avut ca scop colaborarea internaţională între aceste importante instituţii de cultură, a organizat la Timişoara o ediţie a renumitului Concurs Internaţional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituţiei solişti, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internaţional.

În 2014, 2015 şi 2016 a realizat regiile artistice ale spectacolelor de operă "Trubadurul”, "Turandot”, "Cavalleria rusticana” şi concepţia artistică a baletului "Paiaţe”.

De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timişorene în: Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria.

Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de "Cavaler”, de către preşedintele României, Crucea de Onoare pentru Artă şi Ştiinţă – Gradul I acordată de preşedintele Austriei, Medalia Verdi d’Oro pentru interpretarea rolului Otello acordat la Parma, Medalia "Gheorghe Dima” a Senatului Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, titlul de profesor onorific al Universităţii "Transilvania” din Braşov, premiul pentru solistică pe anul 1998 acordat de revista "Actualitatea Muzicală” pentru rolurile interpretate la Opera Naţională Română, Premiul pentru Excelenţă în Cultură pe anul 2001 acordat de Austrian Airlines. În anul 2001 i s-a acordat titlul de "Cetăţean de Onoare” al Municipiului Timişoara.

El a fost membru în numeroase jurii ale competiţiilor naţionale şi internaţionale de la Toulouse, Verviers, Seul, Reggio Calabria, Moscova, Brusseto, Lugoj şi a oferit tinerilor solişti cursuri de măiestrie interpretativă la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Piatra Neamţ, Craiova şi în străinătate, la Reggio Calabria, Terni, Milano, Seul, Salzburg.

Corneliu Murgu s-a stins din viaţă la vârsta de 72 de ani.    

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.