Prima expoziţie personală în România a artistei contemporane Tania Mouraud, ”OTNOT”, va putea fi vizitată în perioada 19 mai - 31 iulie, la galeria Eastwards Prospectus din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia din România are loc la mai puţin de un an după o amplă retrospectivă de care Tania Mouraud a beneficiat la Centre Pompidou-Metz.

Figură majoră a artei contemporane, Tania Mouraud va avea pentru prima dată o expoziţie personală în România, ţara de origine a tatălui ei.

Pe lângă lucrările expuse în galerie, artista franceză va fi prezentă şi în spaţiul public, prin intermediul a numeroase panouri stradale din Bucureşti şi din mai multe oraşe din ţară, pe care trecătorii vor descoperi o lucrare a ei bazată pe un vers de Benjamin Fondane (B. Fundoianu).

Desfăşurată pe ambele etaje ale galeriei Eastwards Prospectus, expoziţia ”Tania Mouraud - OTNOT” va include opere de fotografie, video, sunet şi ”scrieri”.

Titlul expoziţiei este preluat din poemul ”De rerum natura” (On the Nature of Things), în care Lucreţiu descrie creaţia lumii, apariţia civilizaţiei şi, în final, episodul marii ciume din Atena. Tema mizelor contemporane privind salvarea speciei umane este sugerată, astfel, chiar din titlu.

”Arta angajată a Taniei Mouraud se doreşte a fi o poziţie apolitică a individului. Perspectiva ei este cea a unei artiste care trăieşte cu «ochii deschişi asupra lumii»”, a declarat Élodie Stroecken, curatorul expoziţiei.

La etajul galeriei Eastwards Prospectus vor fi prezentate fotografii, inclusiv cea mai recentă serie, ”Balafres” (răni deschise), realizată în situri deschise de extracţie a lignitului din Germania. 

Subsolul galeriei este rezervat artei video, asociată cu „scrieri”. Publicul va putea vedea, în premieră, cea mai recentă lucrare video, Pandemonium. Alături de aceasta: Face to Face şi No Name, cea din urmă incluzând imagini filmate de Tania Mouraud în cimitirul evreiesc din Iaşi.

Printr-o intervenţie urbană în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, inclusiv Roman, oraşul în care s-a născut tatăl ei, Tania Mouraud va adăuga un nou capitol în demersul său de artă publică.

Dacă în 1977 - 1978, ea repeta cuvântul ”NI” pe 54 de billboard-uri răspândite prin Paris, pentru România a ales un vers al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), intelectual născut la Iaşi, naturalizat în Franţa înainte de război şi decedat în lagărul Auschwitz-Birkenau.

”CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” va fi reprodus pe numeroase panouri stradale, într-o formă grafică spectaculoasă, deşi greu lizibilă. Trecătorii vor fi astfel provocaţi să descrifreze aceste cuvinte sensibile şi să descopere o lucrare de artă în locuri dedicate, de obicei, mesajelor publicitare.

Tania Mouraud, născută în 1942, are o operă polimorfă, într-o continuă evoluţie din 1960, când a început să lucreze. De la pictură, fotografie şi instalaţii, la performance-uri, video şi sunet, toate se regăsesc în practica ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.