Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tabloul "A Rocky Coast, With Soldiers Studying A Plan", de Salvator Rosa, a fost sustras din Christ Church Picture Gallery în 2020.

Alte două opere de artă furate în acelaşi raid - "A Soldier on Horseback" de Sir Anthony van Dyck şi "A Boy Drinking" de Annibale Carracci - sunt încă dispărute.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Se crede că cele trei opere valorează în total 10 milioane de lire sterline.

Poliţia română a fost contactată de un bărbat care deţinea tabloul de Rosa şi care a vândut celelalte două opere de artă în ţară.

Capodopera lui Van Dyck datează din aproximativ 1616, iar cea a lui Caracci din 1580.

Ambele au fost expuse în galerie timp de 252 de ani înainte de a fi furate.

Bărbatul a ales să returneze tabloul lui Rosa, care datează de la sfârşitul anilor 1640, autorităţilor şi a fost considerat martor. El nu a fost arestat.

Tabloul a fost recuperat de poliţia din Thames Valley şi de curatorul galeriei, Jacqueline Thalmann, la Bucureşti, luna trecută.

Ea a spus: "Tablourile dispărute au fost expuse publicului încă din 1768, aşa că este vital să le recuperăm pentru a putea fi din nou admirate şi studiate de toată lumea".

"Nu numai că tablourile reprezintă o parte semnificativă a colecţiei noastre, dar semnificaţia lor pentru cultura noastră britanică şi europeană este inestimabilă". 

Thalmann a adăugat: "Recuperarea primului tablou este un semn foarte bun. A fost îmbucurător să vedem că era în stare bună". 

"După patru ani de absenţă şi după ce a fost târâtă prin Christ Church şi apoi prin Europa, s-a întors şi nu are aproape nicio pierdere. Este încă în stare bună".

Inspectorul James Mather, de la Poliţia din Thames Valley, a declarat că ofiţerii colaborează cu Eurojust şi Europol pentru a strânge informaţii suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se află celelalte două opere de artă.

Oricine are informaţii despre locul unde se află operele de artă dispărute este rugat să contacteze poliţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.