Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC.
Tabloul "A Rocky Coast, With Soldiers Studying A Plan", de Salvator Rosa, a fost sustras din Christ Church Picture Gallery în 2020.
Alte două opere de artă furate în acelaşi raid - "A Soldier on Horseback" de Sir Anthony van Dyck şi "A Boy Drinking" de Annibale Carracci - sunt încă dispărute.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Se crede că cele trei opere valorează în total 10 milioane de lire sterline.
Poliţia română a fost contactată de un bărbat care deţinea tabloul de Rosa şi care a vândut celelalte două opere de artă în ţară.
Capodopera lui Van Dyck datează din aproximativ 1616, iar cea a lui Caracci din 1580.
Ambele au fost expuse în galerie timp de 252 de ani înainte de a fi furate.
Bărbatul a ales să returneze tabloul lui Rosa, care datează de la sfârşitul anilor 1640, autorităţilor şi a fost considerat martor. El nu a fost arestat.
Tabloul a fost recuperat de poliţia din Thames Valley şi de curatorul galeriei, Jacqueline Thalmann, la Bucureşti, luna trecută.
Ea a spus: "Tablourile dispărute au fost expuse publicului încă din 1768, aşa că este vital să le recuperăm pentru a putea fi din nou admirate şi studiate de toată lumea".
"Nu numai că tablourile reprezintă o parte semnificativă a colecţiei noastre, dar semnificaţia lor pentru cultura noastră britanică şi europeană este inestimabilă".
Thalmann a adăugat: "Recuperarea primului tablou este un semn foarte bun. A fost îmbucurător să vedem că era în stare bună".
"După patru ani de absenţă şi după ce a fost târâtă prin Christ Church şi apoi prin Europa, s-a întors şi nu are aproape nicio pierdere. Este încă în stare bună".
Inspectorul James Mather, de la Poliţia din Thames Valley, a declarat că ofiţerii colaborează cu Eurojust şi Europol pentru a strânge informaţii suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se află celelalte două opere de artă.
Oricine are informaţii despre locul unde se află operele de artă dispărute este rugat să contacteze poliţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.