Vehiculul lunar al misiunii chineze Chang’e-5 a încheiat prelevarea de mostre de pe suprafaţă cu o zi înainte de termen, a anunţat joi Agenţia spaţială chineză, citează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Robotul a stocat mostrele şi următoarea etapă a misiunii este reunirea cu modulul Chang’e-5 aflat pe orbită, pentru a reveni pe Pământ.

Misiunea chineză Chang'e-5 fără echipaj uman, lansată pe 24 noiembrie, a aselenizat marţi în regiunea cunoscută sub numele Oceanus Procellarum.

Obiectivul ei a fost colectarea a 2 kilograme de material de pe suprafaţa Lunii. Colectarea a fost încheiată după 19 ore, a mai precizat Agenţia, fără a da detalii legat de cantitatea obţinută.

Este pentru prima dată în 44 de ani când o misiuni prelevează probe de pe suprafaţa selenară. Ultima misiune, care a adunat 200 de grame de probe, a fost Luna 24 a Uniunii Sovietice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

China a plănuit să adune mostre pe o perioadă de 2 zile, iar întreaga misiune să dureze 23 de zile.

Dacă se va încheia cu succes, China va deveni a treia ţară care a adus pe Pământ probe de pe suprafaţa Lunii, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.