Un nou studiu al NASA relevă faptul că seceta care s-a instalat din 1998 în regiunea cunoscută sub numele de Levant, din estul Mării Mediterane, care cuprinde ţări precum Cipru, Israel, Iordania, Liban, Palestina, Siria şi Turcia, este probabil cea mai gravă din ultimele nouă secole.
Oamenii de ştiinţă au reconstituit istoria secetei din zona Mării Mediterane prin studierea inelelor de pe coaja copacilor, cu scopul de a înţelege mai bine climatul acestei regiuni şi ce anume provoacă mutarea precipitaţiilor în sau în afara zonei respective.
În plus, pentru a identifica anii mai secetoşi, cercetătorii s-au folosit de modelele descoperite în distribuirea geografică a secetei, folosite pe post de "amprentă" pentru a găsi cauzele care duc la apariţia secetei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Datele strânse au condus la analizarea variaţiei apariţiei secetei în zona studiată, ceea ce a permis oamenilor de ştiinţă să poată diferenţia seceta provocată de fenomenul de încălzire globală.
Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu iniţiat de NASA în vederea îmbunătăţirii programelor de calculator care simulează condiţiile climatologice din prezent şi din viitor.
"Importanţa şi amploarea schimbărilor climatice provocate de intervenţia omului necesită o atenţie deosebită asupra variabilităţii condiţiilor meteorologice. Dacă ne uităm la evenimentele recente şi observăm anomalii care sunt în afara acestui interval de variabilitate naturală, atunci putem spune cu oarecare încredere că un anumit eveniment special sau o serie de evenimente au avut o contribuţie la schimbările climatice cauzate de intervenţia omului", a declarat Ben Cook, autor al studiului şi specialist în cadrul Institutului de Studii Spaţiale Goddard din cadrul NASA, precum şi la Observatorul Lamont Doherty din cadrul Universităţii Columbia.
Cook şi colegii săi au analizat toate datele adunate de-a lungul istoriei în aşa-numitul "Atlas al secetei în lume", precum şi inelele de pe coaja copacilor adunaţi din diferite regiuni ale Europei, Asiei şi Africii. Inelele subţiri de pe coaja copacilor indică anii secetoşi, în timp ce inelele mai late indică anii în care precipitaţiile au fost mai abundente.
Astfel, rezultatele studiului au relevat faptul că datele deţinute pentru perioada 1100 şi 2012, bazate pe inelele de pe coaja copacilor, corespund cu cele descrise în documentele istorice ale vremurilor respective. De asemenea, cercetătorii au descoperit că seceta care s-a instalat în 1998 în regiunea Levant este cu 50 la sută mai gravă decât cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani, şi cu 10-20 la sută mai gravă decât cea mai mare secetă înregistrată în ultimii 900 de ani.
Pe baza acest studiu, oamenii de ştiinţă susţin că în situaţia în care o anumită regiune din bazinul mediteranean este afectată de secetă, asta înseamnă că şi celelalte regiuni sunt afectate. "Nu putem să ne bazăm pe faptul că am putea găsi condiţii climatice mai bune într-o altă regiune, astfel că există şanse să se înregistreze disfuncţionalităţi în procesul de producere a alimentelor, precum şi conflicte privind resursele de apă", a declarat Kevin Anchukaitis, co-autor al studiului şi cercetător la Universitatea din Arizona.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.