Cercetătorii de la agenţia americană NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) au avut curiozitatea de a afla cum sună cel mai adânc loc de pe Terra, astfel că au trimis un microfon special la o adâncime de 10.972 de metri în punctul numit Challenger Deep din Groapa Marianelor, informează livescience.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Te-ai putea gândi că cel mai adânc loc din Oceanul Planetar ar fi şi cel mai liniştit loc de pe Terra. Adevărul este că zgomotul este constant în această parte a planetei", a declarat Robert Dziak, oceanograf şi cercetător şef la NOAA.

Astfel, oamenii de ştiinţă au depistat zgomotele provocate de undele unui cutremur petrecut în apropiere de insula Guam, de un taifun de categoria 4 care a trecut pe deasupra celui mai adânc loc de pe Terra, precum şi zgomote provocate de balenă sau de delfin.

 

Pentru a face faţă presiunii existente în acel loc, care este de 1000 de mai ridicată decât cea de la nivelul mării, microfonul trimis pe fundul Challenge Depp a fost creat din ceramică. Experimentul a fost efectuat în iunie 2015 şi a durat 23 de zile.

Experimentul a făcut parte dintr-un studiu realizat de agenţia NOAA prin care cercetătorii au dorit să afle cum este influenţat nivelul zgomotului din oceanele de pe Terra de activitatea omului şi cum va fi influenţat acesta în viitor.

Groapa Marianelor are o lungime de 2.550 de kilometri şi se află în apropierea insulei Guam, având o adâncime de peste 11 kilometri în punctul denumit Challenger Deep.

Cunoscutul cineast canadian James Cameron, regizorul unor filme precum "Titanic" şi "Avatar", a devenit în 2012 primul om din lume care a explorat, de unul singur, Groapa Marianelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.