Ceasul Apocalipsei, un instrument folosit simbolic de decenii de comunitatea ştiinţifică pentru a-i face pe oameni să conştientizeze pericolul în care se află planeta noastră, pare să nu-şi mai atingă scopul, susţin experţi citaţi de Live Science.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În luna ianuarie, oamenii de ştiinţă care gestionează "Doomsday Clock/Ceasul Apocalipsei" au anunţat că au decis ca acele ceasului să rămână fixate la 23:57, respectiv cu trei minute înainte de miezul nopţii, apreciind că omenirea este la fel de aproape de sfârşitul lumii ca şi anul trecut.

Membrii Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, un institut de cercetători din Chicago, printre care se află şi 17 câştigători ai Premiului Nobel, susţin că omenirea continuă se fie în pericol, în ciuda acordului istoric semnat la Paris privind schimbările climatice. Creşterea ostilităţilor între principalele puteri ale lumii şi proliferarea unor arme nucleare "modernizate" se numără printre criteriile luate în calcul în momentul în care s-a decis ca acele ceasornicului să nu fie modificate.

Însă, acele ceasornicului au stat aproape de miezul nopţii în ultimii 18 ani, astfel că experţii susţin că "Doomsday Clock" pare să nu fie instrumentul adecvat pentru a-i face pe oameni să ia măsuri care să îmbunătăţească situaţia pe Terra.

"Nu cred că dacă apelăm la o retorică a Apocalipsei ne va ajuta să muncim mai mult pentru a rezolva problemele complicate pe care le ridică o democraţie. Cu toţii am trăit experienţe de viaţă în care câteva secunde ar fi putut să schimbe totul. Folosirea ceasului s-a dorit a fi un simbol puternic pentru a îndemna comunităţile să reacţioneze emoţional la schimbările de pe Terra", a declarat Katherine Pandora, cercetător la Universitatea din Oklahoma.

Ceasul a apărut în 1947, când indica şapte minute până la ora 00:00, după ce oraşele Hiroshima şi Nagasaki fuseseră distruse de bombele atomice. De-a lungul timpului, acele ceasului au fost mutate de 22 de ori. Cea mai apropiată oră de miezul nopţii (23:58) s-a înregistrat în 1953, în plin Război Rece, iar cea mai îndepărtată (23:43) a fost în 1991, când SUA şi Rusia au semnat un Tratat de Reducere Strategică a Armelor,care reprezenta acordul pentru reducerea arsenalelor nucleare.

Însă, în prezent, Ceasul Apocalipsei nu mai ia în calcul doar ameninţarea nucleară, ci şi alte pericole, cum ar fi: schimbările climatice, experimentele de inginerie genetică răuvoitoare sau terorismul cibernetic.

"Toate aceste ameninţări sunt într-adevăr înfricoşătoare, însă ţinând cont de faptul că sunt atât de multe pericole, simbolismul ceasornicului pare să se fi pierdut. Nu mai reprezintă un instrument exact şi combină prea multe lucruri. Era mult mai uşor atunci când a fost creat, când era vorba doar despre războiul nuclear, însă de atunci am cunoscut alte riscuri existenţiale"

Anders Sandberg, filozof la Institutul pentru Viitorul Umanităţii din cadrul Universităţii Oxford

La rândul său, Katherine Pandora crede că ceasul este contraproductiv. "Atunci când autorităţile au posibilitatea de a ne atenţiona în permanenţă că există un risc poate fi eficient în a atrage atenţia. Însă, să ceri oamenilor din generaţii succesive să stea permanent în gardă pare să fie contraproductiv. Un efect nedorit al acestei abordări poate fi nerezolvarea unei probleme şi subminarea relaţiilor dintre experţi şi oameni obişnuiţi", a precizat Katherine Pandora.

Cercetătoarea de la Universitatea din Oklahoma mai spune că deşi Ceasul Apocalipsei pare să nu mai fie un simbol eficient, asta nu înseamnă că munca depusă de oamenii de ştiinţă care se află în spatele acestui concept este în zadar.

"În spatele rapoartelor publicate de Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic se află numeroase studii şi analize, care reprezintă de fapt instrumentele folosite în vederea mobilizării tutoror părţilor pentru discutarea problemelor apărute", a precizat Katherine Pandora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.