Statuete din aur şi bijuterii realizate de sculptorul italian Umberto Mastroianni au fost furate dintr-o expoziţie din nordul Italiei, paguba fiind de 1 milion de euro, anunţă The Guardian.
Cele 20 de statuete de aur şi 30 de bijuterii au fost realizate între anii 1950 şi 1990 de artist, care era unchiul actorului Marcello Mastroianni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Elementele au fost expuse din decembrie la Museo d'Annunzio Segreto din Vittoriale degli Italiani, o proprietate cu vedere la Lacul Garda.
Dar joi dimineaţă, cu o zi înainte ca expoziţia să se închidă, managerii au descoperit că spaţiul expoziţional a fost golit de lucrări, care, împreună cu statuile, includeau inele, brăţări, ace şi broşe realizate de Mastroianni.
Toate piesele, cu excepţia uneia, pe care hoţii probabil au scăpat-o în timp ce fugeau, dispăruseră.
Furtul a fost confirmat de Giordano Bruno Guerri, preşedinte al Fundaţiei Vittoriale degli Italiani, aflată în casa lui Gabriele D'Annunzio, un poet despre care se crede că a influenţat fascismul italian.
„Vestea bună este că o piesă a fost deja recuperată”, a adăugat Guerri într-un comunicat. „Din fericire, nimic din moştenirea lui D’Annunzio nu a fost atins”, se mai arată în comunicat.
Poliţia de artă a Italiei investighează jaful, deşi până vineri după-amiază nu a apărut nicio evoluţie. Guerri a spus că actualizările vor fi furnizate la o conferinţă de presă sâmbătă.
Potrivit informaţiilor din ziarul local Brescia Today, hoţii au intrat în muzeu printr-o uşă de serviciu şi au dezactivat alarma.
„Ceea ce s-a întâmplat la Vittoriale este un eveniment foarte grav”, a declarat pentru ziar Francesca Caruso, consilierul pentru cultură în regiunea Lombardia. „Este un gest laş care a lovit unul dintre cele mai importante elemente ale culturii Lombardiei. Sper că lucrările vor fi găsite cât mai curând posibil şi cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei”, a spus Caruso.
Mastroianni, care a murit în 1998, a fost printre cei mai cunoscuţi artişti italieni ai secolului al XX-lea. El s-a alăturat rezistenţei italiene în timpul celui de-al doilea război mondial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.