Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat, vineri, că a aprobat o tabletă pentru tratamentul depresiei post-partum, o afecţiune cu care se confruntă multe femei după naştere, dar care a fost mult timp tabu. Zurzuvae, produs de Sage Therapeutics, este „primul medicament oral indicat pentru tratamentul depresiei post-partum la adulţi”, a precizat FDA într-un comunicat de presă.
Depresia postpartum este o situaţie „gravă şi potenţial fatală, în timpul căreia femeile se confruntă cu tristeţe, sentimente de vinovăţie şi inutilitate”, spune Tiffany Farchione, şefa departamentului de psihiatrie din cadrul US Food and Drug Administration.
În fiecare an, aproximativ o jumătate de milion de femei americane se confruntă cu depresia postpartum.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„A avea acces la un medicament pe cale orală va fi o opţiune benefică pentru multe dintre aceste femei care se confruntă cu sentimente extreme şi, uneori, chiar ameninţătoare de viaţă”, în special prin gânduri suicidare, adaugă Tiffany Farchione în comunicat.
Potrivit a două studii citate de FDA, pacientele care au primit Zurzuvae „au prezentat îmbunătăţiri semnificativ mai bune ale simptomelor decât cele din grupul placebo”.
Autorităţile recomandă administrarea unui comprimat de 50 mg în fiecare seară, timp de 14 zile. Preţul nu a fost anunţat.
În prezent, aproximativ una din opt femei care au născut prezintă simptome de depresie post-partum şi, dintre acestea, doar un sfert primesc tratament, subliniază Asima Ahmad, manager medical al companiei Carrot Fertility. Şi, deşi „există o serie de medicamente care tratează depresia, zuranolona (ingredientul activ), care este studiat ca tratament pentru depresia post-partum, are o eficacitate mai rapidă şi o perioadă de tratament mai scurtă decât alte medicamente deja disponibile”, scrie specialistul. Zurzuvae poate începe să-şi facă efectul după doar trei zile de tratament, subliniază ea. Agenţia Medicamentului recomandă să nu se conducă în timpul tratamentului, din cauza efectelor secundare.
Asima Ahmad subliniază că un alt medicament, brexanolona, există deja, dar necesită o injecţie intravenoasă pe parcursul a 60 de ore, în timp ce, cu administrarea orală la domiciliu, Zurzuvae „ar putea îmbunătăţi uşurinţa de acces pentru anumite populaţii”, în special pentru minorităţile etnice, care sunt mai puţin conştiente de riscuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.