SRI precizează, joi, că, deşi TikTok a devenit disponibilă în Europa abia în 2018, 800 de conturi folosite în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016 prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.
SRI a transmis precizări, joi, cu privire la informaţia cuprinsă în documentul pe cate l-a transmis CSAT şi în care a menţionat că 800 de conturi folosite în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016.
”Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea A.me, în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze. Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, a transmis, joi, SRI.
Potrivit sursei citate, mai mult, în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014, având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi.
”Conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok. Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”)”, a mai transmis SRI.
Oficialii instituţiei menţionează că de asemenea, ”comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează, în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.
De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.