Teatrul Naţional din Bucureşti va prezenta celebra piesă shakespeariană "Furtuna", în regia lui Alexander Morfov, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Beijing, care are loc în perioada 22 iunie-8 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La invitaţia Beijing People's Art Theatre (Teatrul Arta Poporului din Beijing) şi ţinând cont de profilul Festivalului Internaţional de Teatru din Beijing şi de coordonatele teatrului gazdă (Sala Capital, cu peste 900 de locuri), Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” va prezenta "Furtuna", de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru în rolul magicianului Prospero.

Spectacol multipremiat, care a repurtat deja câteva succese internaţionale semnificative, Furtuna în această versiune scenică beneficiază de spectaculosul decor al bulgarului Nikola Toromanov, pe cât de complicat, pe atât de uşor adaptabil la diferite spaţii de joc.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Organizat în perioada 22 iunie-8 iulie de renumitul teatru din capitala Chinei, festivalul include trei reprezentaţii cu spectacolul românesc "Furtuna", în zilele de 22, 23, 24 iunie, de la ora 19.30, care vor avea loc pe principala scenă, Capital.

Teatrul Arta Poporului din Beijing a fost fondat în 1952 de Cao Yu (1910-1996), considerat în China cel mai important dramaturg al secolului XX, care a revoluţionat drama autohtonă, pionier în genul Huaju (teatru bazat pe cuvânt şi marcat de influenţa occidentală), autor al unor piese ca: "Furtuna" (1933), "Aurora" (1936), "Omul din Beijing" (1940) - apreciată drept una dintre capodoperele dramei moderne chineze, "Familia" (1942), Podul (1945), "Curaj şi sabie" (1961), "Wang Zhaojun" (1979).

Istoria acestui teatru începe după constituirea Republicii Populare Chineze, şi mai exact în 1956, când Cao Yu alege Sala Capital, după numirea sa ca director al viitorului Teatru Arta Poporului, funcţie pe care a deţinut-o până la moarte, potrivit Wikipedia.

Sub conducerea lui Jiao Yuyi, începând cu anii '80 ai secolului trecut, trupa teatrului prinde un nou avânt, actorilor renumiţi alăturându-li-se tot mai mulţi actori tineri şi talentaţi.

Peste 300 de piese din diverse epoci, chinezeşti şi străine, s-au jucat în sălile teatrului.

În cele şase decenii de activitate, Teatrul Arta Poporului din capitala Chinei s-a făcut cunoscut în toată lumea, spectacolele sale fiind reprezentate pe numeroase scene din Statele Unite ale Americii, Europa şi Rusia, dar şi la Hong Kong, Taiwan şi Macao.

Pe lângă Sala Capital, teatrul mai beneficiază de alte două săli de spectacol, una fiind bazată pe experimentul teatral, iar cealaltă, prima sală chinezească botezată după numele unui regizor cunoscut, Ju Yin, este destinată familiarizării publicului larg cu arta teatrului.

De la un deceniu la altul, acest teatru şi-a dezvoltat un stil unic, a căpătat mai multă notorietate, prin montări variate şi realizări artistice notabile, prezentând un repertoriu bogat, de la cel clasic la cel experimental, ajungând să fie vizitat de milioane de spectatori anual.

Acest turneu al Teatrul Naţional din Bucureşti reprezintă un demers semnificativ de diplomaţie culturală românească, contribuind la strângerea şi aprofundarea relaţiilor cu una din cele mai mari ţări din lume, deschizând drumul pentru continuarea unui dialog activ în acest domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.