Companii americane vor încerca să trimită o navă spaţială pe Lună la 14 februarie, a anunţat miercuri NASA, la o lună după eşecul unei prime misiuni private, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Misiunea va fi realizată de un modul de aterizare lunară al Intuitive Machines, o companie cu sediul în Houston, Texas, care va fi ataşat la vârful unei rachete SpaceX.

Ultima tentativă, în ianuarie, a fost realizată de un lander lunar al companiei Atrobotic, lansat la bordul unei rachete Vulcan Centaur a grupului ULA, care include Boeing şi Lockheed Martin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Din cauza unei scurgeri de combustibil în timpul zborului, nava spaţială nu a reuşit să ajungă pe Lună şi a fost dezintegrată în mod deliberat la reintrarea în atmosfera terestră.

Lansarea este programată de SpaceX pe 14 februarie, la ora 00:57 (05:57 GMT), de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Apoi, modulul de aterizare lunară al Intuitive Machines, numit Nova-C, este programat să aterizeze pe Lună la 22 februarie, în apropierea polului sud lunar.

În cazul în care misiunea Intuitive Machines şi SpaceX va avea succes, aceasta va fi prima aterizare a unei nave spaţiale americane pe Lună de la încheierea programului Apollo, în urmă cu mai bine de 50 de ani, şi prima aterizare reuşită pe suprafaţa lunară de către o companie privată.

Modulul lunar Nova-C va transporta instrumente ştiinţifice ale NASA, care a încheiat un contract în valoare de peste 100 de milioane de dolari cu Intuitive Machines.

Scopul acestor instrumente este de a oferi o mai bună înţelegere a mediului lunar, pentru a ajuta Agenţia spaţială americană să se pregătească pentru întoarcerea astronauţilor pe satelitul natural, pe care o planifică prin programul Artemis.

Nava spaţială Nova-C va transporta, de asemenea, sculpturi colorate realizate de artistul contemporan Jeff Koons.

Aterizarea pe Lună este deosebit de complexă din cauza absenţei atmosferei, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite paraşutele, iar o navă spaţială trebuie să îşi folosească propulsoarele pentru a efectua o coborâre controlată.

Înainte de eşecul misiunii Astrobotic din ianuarie, încercările unor companii private israeliene şi japoneze s-au prăbuşit în 2019 şi 2023. Cu toate acestea, o mică navă spaţială japoneză numită SLIM a reuşit să aterizeze pe Lună la sfârşitul lunii ianuarie, dar nu a putut să îşi folosească panourile solare imediat după aterizare, aşa cum plănuise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.