Autoritatea americană de reglementare în domeniul aviaţiei, FAA, a dat miercuri undă verde SpaceX pentru ca firma aerospaţială a lui Elon Musk să încerce o a doua lansare a rachetei sale Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată, după o explozie spectaculoasă în aprilie.
FAA a declarat că firma a "îndeplinit acum toate criteriile cerute", inclusiv în materie de siguranţă, mediu şi responsabilitate financiară, după ce prima lansare a rachetei sale de ultimă generaţie a eşuat.
"Avem în vedere ziua de vineri, 17 noiembrie, pentru a doua lansare de testare a Starship", a postat SpaceX pe X (fostul Twitter), în urma anunţului FAA.
O fereastră de tragere de două ore se va deschide la 7:00 ora locală (13:00 GMT) pentru lansarea de la baza SpaceX la Boca Chica, Texas.
Dezvoltarea Starship este monitorizată îndeaproape de NASA, care se bazează pe această navă pentru misiunile sale Artemis de întoarcere pe Lună. O versiune modificată a ambarcaţiunii este destinată să fie folosită ca un modul de aterizare lunară pentru a lăsa astronauţii pe suprafaţa lunară.
La 20 aprilie, Starship a decolat pentru prima dată în configuraţia sa completă din Texas. Cu toate acestea, mai multe motoare au cedat, iar echipele SpaceX au aruncat în aer în mod deliberat racheta după doar câteva minute.
Decolarea a propulsat un nor de praf până la câţiva kilometri la nord-vest de rampa de lansare, care a fost la rândul ei puternic avariată. Bucăţi de beton au fost catapultate sub puterea motoarelor.
Eşecul a dus la deschiderea unei anchete de mediu şi de siguranţă de către FAA, iar mai multe ONG-uri de mediu şi-au anunţat intenţia de a da în judecată SpaceX.
"Ne temem că această a doua lansare va provoca din nou daune importante pentru mediu", a declarat pentru AFP Jared Margolis, avocat al ONG-ului Center for Biological Diversity.
Starship este o rachetă gigantică de 120 de metri înălţime, formată din două etape: etapa de propulsie Super Heavy şi cele 33 de motoare ale sale, iar deasupra ei nava spaţială Starship, care prin extensie dă numele întregii rachete.
Adevărata sa inovaţie constă în faptul că trebuie să fie în întregime reutilizabilă, cele două etaje fiind proiectate să se întoarcă pentru a ateriza pe rampele lor de lansare - reducând astfel costurile.
Planul de zbor va fi acelaşi ca în aprilie: nava spaţială va încerca să facă un "cerc aproape complet al Pământului şi să se scufunde în apă undeva în Pacific, chiar în largul coastei Hawaii", a descris miliardarul. Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere tehnic, nu va ajunge pe orbita Pământului, ci se va afla "chiar sub" aceasta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.