Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că retragerea titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru Timişoara este ”extrem de improbabilă”, în cadrul unei şedinţe de joi, pentru pregătirea vizitei de monitorizare din luna iunie, la care a participat şi primarul Dominic Fritz. Liderul CJ Timiş, Alin Nica, a declarat miercuri că Timişoara ar putea pierde acest titlu din cauza lipsei de finanţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Dominic Fritz a participat la aceasta şedinţă alături de  secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii Demeter Andras, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica şi directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Primarul Timisoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat şi le va lua în perioada următoare pentru a debloca activitatea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, cât şi pentru recâştigarea încrederii în acest proiect”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al Primăriei Timişoara. 
 
Primăria Timişoara mai transmite că are o strategie clară în ceea ce priveşte proiectul Timişoara Capitală Culturală 2023, strategie care este în curs de implementare. La elaborarea ei colaborează grupul de experţi de la Insula 42 şi Helianthus Research, format din Corina Şuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu şi Raluca Iacob.  
 
Prima acţiune asumată este o schimbare radicală în organizarea şi funcţionarea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, care vă duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei Covid-19.
 
„În 2016, desemnarea Timişoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoţii şi energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat şi este nevoie de un restart.  Stagnarea în care se află asociaţia azi este cauzată de disfuncţionalităţi majore: valul de demisii ale unor oameni valoroşi, prevederi şi proceduri statutare invalidate de instanţă, lipsa unor proceduri transparente, precum şi lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, a declarat primarul Dominic Fritz.
 
Edilul a precizat că în ultima perioadă s-a lucrat la o strategie, iar obiectivul este redarea acestui proiect către cetăţeni.
 
”În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociaţiei spre comunitate şi spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetăţenilor şi astfel să creăm un entuziasm în jurul proiectului. Doar prin modificarea radicală a organizării şi a modului în care funcţionează asociaţia, aceasta poate să recâştige încrederea timişorenilor.  Primăria Timişoara va acorda tot sprijinul, însă condiţionează acest suport de implementarea unor proceduri clare şi transparente în cadrul asociaţiei, alegerea unui director artistic şi schimbări la nivel executiv”, a mai declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.  
 
Printre paşii planificaţi se numără: Completarea Consiliului Director al asociaţiei prin nominalizarea unor noi membri şi aprobarea lor într-o şedinţă AGA (mai); Implementarea unor mecanisme clare şi transparente de finanţare a asociaţiei (iunie); Deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunităţii timişorene (iunie-iulie); Constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanţărilor publice şi private în sprijinul TM2023 (iunie); Formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie)
 
Primăria Timişoara şi-a reafirmat angajamentul său pentru finalizarea infrastructurii culturale în contextul anului 2023 şi în acest sens a accelerat unele proiecte asumate în dosarul de candidatură: Centrul Multicultural Mărăşeşti, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” şi „Studio”, Turnul de Apă din Iosefin, precum şi MultipleXity, unde se aşteaptă proiectul tehnic, iar apoi vă fi demarată licitaţia de construcţie. 
 
"În contextul discuţiilor din spaţiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit să clarifice acest aspect cu reprezentanţii Comisiei Europene. Aceştia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene şi nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat oraşul câştigător. Reprezentanţii CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă. Primăria Timişoara salută şi reasumarea reala de către Ministerul Culturii a proiectului Timişoara Capitală Culturală şi rolului său important în program. Concluzia întâlnirii a fost că toate forţele responsabile au datoria să coopereze şi să salveze proiectul care a stagnat timp de 5 ani", transmite Primăria Timişoara.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a tras un semnal de alarmă, în urmă cu o zi, în privinţa proiectului TM2023 despre care a spus că ar putea fi pierdut din cauză că nu este finanţat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.