Tian Tian din China este câştigătorul secţiunii Compoziţie a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată ”Concerto for orchestra”, iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea ”Isole per 7 strumentisti”, au anunţat organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În total, 34 de tineri compozitori şi-au înscris partiturile în cadrul Concursului ”Enescu” 2016.

Juriul de specialitate al Secţiunii Compoziţie care a selectat câştigătorii a fost format din Zygmunt Krauze, preşedinte al juriului secţiunii Compoziţie, Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner şi Cornel Ţăranu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Data limită de trimitere a partiturilor pentru înscrierea la Concursul Enescu 2016 a fost aceeaşi cu înscrierea pentru celelalte secţiuni ale Concursului - 1 iunie.

Lucrările înregistrate au fost trimise juriului de specialitate, fără a conţine numele compozitorilor, ci însoţite doar de un plic sigilat marcat cu motto-ul fiecărei lucrări de compoziţie şi înăuntrul căruia sunt datele compozitorului, o procedură care asigură echidistanţa.

În perioada 15 iulie - 15 august, juriul de specialitate a analizat şi a jurizat compoziţiile. Independent, fiecare membru al juriului a notat fiecare compoziţie în parte, iar câştigătoare au fost alese lucrările tinerilor artişti care au acumulat, în total, cel mai pare punctaj pentru categoria Muzică Simfonică şi pentru categoria Muzică de Cameră.

După stabilirea punctajului final, juriul a deschis plicurile şi a dezvăluit numele celor doi compozitori câştigători. Data anunţării rezultatelor la secţiunea Compoziţie nu este legată de data începerii secţiunilor pe instrumente.

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul vor fi prezenţi la Bucureşti, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu.

Premiile sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului ”Enescu”, precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.

În cadrul concertului de deschidere a Concursului ”George Enescu” 2016 a fost interpretată în premieră lucrarea câştigătorului secţiunii Compoziţie a ediţiei 2014, ”Tektonum”, de Sebastian Androne.

Desfăşurat într-un nou concept, la ediţia 2016, Concursul ”Enescu” aduce pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi - membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. În egală măsură, Concursul ”Enescu 2016” implică publicul prin intemediul unei aplicaţii inedite, care permite utilizatorilor să-şi înscrie propriul vis de viaţă pe site-ul Concursului şi Festivalului.

Recitalurile şi concertele cu orchestră din cadrul Concursului ”Enescu 2016” sunt transmise live în România, pe festivalenescu.ro, TVR 2 şi pe un ecran amplasat în faţa Ateneului Român, precum şi în întreaga lume, de către postul de muzică clasică online Medici.tv.

Biletele pentru Finala de Pian şi recitalul extraordinar Josu de Solaun sunt deja epuizate. Publicul mai poate găsi bilete la Finala de Violoncel şi Finala de Vioară, precum şi la recitalurile extraordinare. Acestea sunt puse în vânzare în reţeaua Eventim, iar preţurile variază între 40 şi 50 de lei.

“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” - sunt cuvintele lui George Enescu, pe care ediţia 2016 a Concursului ”Enescu” le readuce în lumină, printr-o provocare pe care o lansează atât tinerilor artişti, cât şi publicului: “Trăieşte-ţi visul!”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.