Scriitorul Dan Lungu, senator USR de Iaşi, i-a transmis ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, mai multe întrebări referitoare la situaţia cinematografelor de stat şi a modului în care acestea sunt administrate de RADEF România Film.
În scrisoarea transmisă ministrului, Lungu afirmă: „Mă preocupă situaţia cinematografelor de stat, pentru că infrastructura culturală este esenţială în stimularea consumului de cultură. Aceste săli sunt în administraţia RADEF România Film, atâtea câte au mai rămas. Între timp, cele mai multe au dispărut, s-au transformat în baruri sau magazine. Este destul de straniu şi obscur ce s-a întâmplat, ca într-un SF pe care l-aş numi «Stăpânii ecranelor». De pe site-ul oficial RADEF aflăm că mai există doar 13 cinematografe în România care sunt în administraţia acestui organism, care se află sub coordonarea şi supravegherea Ministerului Culturii şi aş vrea să ştiu, măcar în cazul acestora, ce planuri există, care este viaţa lor”.
Având în vedere că la înfiinţarea RADEF existau 600 de unităţi cinematografice sub administrare, senatorul consideră că „ceea ce avem astăzi este rezultatul unei politici dezastruoase şi a unei aiureli legislative”. În Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, există săli de cinema preţioase, care ori zac în paragină, ori sunt vândute pe nimic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Senatorul USR aminteşte de cazul fericit de la Iaşi, unde majoritatea cinematografelor au fost preluate ori recuperate ulterior de către administraţia locală şi au fost predate spre coordonare Ateneului din Iaşi, care a înfiinţat un departament special pentru aceasta. Acolo s-a înfiinţat şi primul cinematograf de stat de după 1990, cu dotări tehnice la zi.
Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale îi este solicitat să răspundă şi să aducă informaţii referitoare la rolul MCIN în coordonarea spaţiilor cinematografelor administrate de RADEF, la soarta spaţiilor ex-cinematografe de stat, care au fost vândute de RADEF, la veniturile înregistrate de Regie în ultimii cinci ani şi planul de management al acesteia, precum şi referitor la planurile MCIN în legătură cu sălile de cinema din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.